Smagi slimu sievieti šokē "ātrās palīdzības" rēķins

tautaruna.lv 15.novembris 2023, 1:00
 
Ģirts Ozoliņš/F64
60 gadus vecā rīdziniece Tatjana kopš bērnības sirgst ar neārstējamo cerebrālo trieku, viņa vienmēr centusies sadzīvot ar nopietniem kustību traucējumiem. Vecumdienās Tatjanu nomoka nopietnas mugurkaula problēmas. Naktī, sastopoties ar neciešamām sāpēm, sieviete izsauca Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādi. Mediķi palīdzēja, bet vēlāk smagi slimajai Tatjanai izrakstīja rēķinu, jo uzskatīja, ka izsaukums nebija neatliekams, vēsta "Bez Tabu".

Dažas nedēļas pēc izrakstīšanas no slimnīcas pēc muguras operācijas dzīvoklī Rīgā, Imantas apkaimē, piķa melnā naktī sievietei piezagās neizturami spēcīgas sāpes mugurā. Sieviete raidījumam stāstīja, ka vienmēr arī pēc operācijas apzinīgi lieto ārstu izrakstītās zāles, bet neviena no tām nespēja remdēt sāpes konkrētajā brīdī. Tā kā bija nakts, viņa arī nevarēja sazināties ar savu dakteri. Pati lāga neiet un nav diez ko kustināma, tāpēc nevarēja pašas spēkiem un ar dzīvesbiedra palīdzību nokļūt slimnīcā. Visu šo iemeslu dēļ kopā ar dzīvesbiedru nolēma izsaukt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķus.

"Atbrauca brigāde. Iešpricēja mazu analgīna ampulu. Ārsti aizbrauca. Pēc trim nedēļām atsūtīja rēķinu - jāmaksā 75 eiro, pie tā, ka 1. un 2. grupas invalīdi pat ir atbrīvoti no pacienta līdzmaksājuma. Pat slimnīcā, kur mani turēja 10 dienas, ne kapeikas nepaņēma, bet te par šādu analgīna ampulu gandrīz 75 eiro!"

NMPD izrakstītajā rēķinā melns uz balta rakstīts, ka Tatjanas sauciens pēc palīdzības nebija neatliekams, tāpēc NMPD šo traktēja kā maksas pakalpojumu. No tā secināms, ka NMPD ieskatā Tatjana un dzīvesbiedrs paši varēja risināt veselības kaiti, nepiesaistot NMPD brigādi. Tatjana raidījumam klāstīja, ka mediķiem, kuri ieradās palīdzēt, esot uzrādījusi biezu mapi, kurā aprakstītas viņas veselības kaites. Esot arī informējusi, ka lāga nevar pārvietoties pēc operācijas. Sievietei nav saprotams, kā viņas izsaukumu netraktēja kā neatliekamu.

NMPD sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību, kad tiek apdraudēta cilvēka dzīvība, raidījumam sacīja NMPD Brigāžu atbalsta vadības centra vadītāja vietniece Ilona Indriksone. Viņa klāstīja, ka dispečers, iztaujājis par veselības problēmām, pēc noteiktām vadlīnijām izvērtē, vai izsaukums ir neatliekams (bezmaksas). Ja tiek traktēts kā tāds, kas nav neatliekams, bet uz palīdzību persona tāpat uzstāj, tiek piestādīts rēķins. Iepriekš persona tiek informēta par to, ka būs jāmaksā, sacīja Indriksone.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas