Una Ulme: Vai 50 gadi ir daudz?

tautaruna.lv 22.septembris 2023, 10:15
 
Ģirts Ozoliņš/ F64
"Kāpēc mēs baidāmies novecot," savā "Instagram" profilā iesāk žurnāliste Una Ulme, liekot aizdomāties par dzīvi.

Pirms mēneša NRA rakstīja par pazīstamās žurnālistes pārsteidzošo uzdrīkstēšanos, proti, pārgājienu uz Igauniju. Turklāt tā laikā Ulme ļāva saviem sekotājiem ieskatīties arī aizkulisēs.

Arī šī reize nav izņēmums, jo atklātība "Instagram" nekur nav zudusi:

Kāpēc mēs baidāmies novecot? Lielā mērā tas ir saistīts ar pārliecībām - vecs ir neglīts un vecs ir slims. Ja tā domāsim, tad tā arī novecosim. Tāpēc es uz novecošanos raugos no cita skatu punkta - lai gadi un pieredze kļūtu par sabiedroto nevis biedu.

Ulme turpina:

Vai 50 gadi ir daudz? Kā uz to skatās. Sievietei šis ir skaitlis, kad par viņu saka “gados”. Kad pērn apprecējos, viens žurnāls uz vāka uzlika virsrakstu “paspēj apprecēties līdz 50”. Šis ir klasisks piemērs, kā sabiedrībā tiek “kodētas” eidžisma idejas. Kas tieši mainās tajā brīdī, kad sievietei paliek 50? Vai tad precēties ir par vēlu?

Šāda attieksme veido sabiedrības spiedienu, kas rada bailes no pārmaiņām. Mums sāk šķist, ka ar gadiem vairs nav tādu iespēju, kādas bija kādreiz. Tādēļ paliekam tur kur esam, lai gan vēlamies to mainīt. Arī šī ir limitējoša pārliecība.
View this post on Instagram

A post shared by Una Ulme (@unaulme)

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas