Dumpis norāda, ar ko jārēķinās atļaujot ceļot

tautaruna.lv 14.marts 2021, 9:14
 
Lauris Aizupietis/F64
Latvijas infektologs Uga Dumpis mikroblogošanas vietnē Twitter paudis, ka, atļaujot ceļošanu, jānodrošina stingra kontroles sistēma atbraucējiem jauno vīrusa variantu dēļ.

Dumpis ierakstā norāda, ka, mazinoties uz vietas saslimušo skaitam, lielāka kļūst importēto gadījumu nozīme.

"Daži siltajās zemēs patlaban cirkulējušie vīrusa varianti varētu vājāk pakļauties vakcīnu aizsardzībai. Ja ceļošana tiek atļauta, tad jānodrošina tiešām stingra kontroles sistēma atbraucējiem," pauž infektologs.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka pandēmijas dēļ daudzas valstis ir ieviesušas noteiktas prasības ieceļošanai valstī, piemēram, obligātu reģistrāciju, negatīvu Covid-19 testu, kas veikts iepriekšējo 72 stundu laikā, vai arī Covid-19 tests tiks veikts dažiem pasažieriem lidostā izlases kartībā.

Kopš 22. februāra Covid-19 testu iespējams veikt arī lidostā “Rīga”. Šo pakalpojumu nodrošina E. Gulbja laboratorija. Arī uz Covid-19 testu nodošanu lidostā ir iepriekš jāpierakstās (bez pieraksta tiek pieņemti testēties gribētāji tikai tad, ja tajā brīdī nav pieraksta pacientu) un jārēķinās, ka atbilde nebūs uzreiz. Tāpēc testu veikšanu nedrīkst atlikt uz pēdējo brīdi pirms izlidošanas. Šajā punktā var veikt ne tikai Covid-19 polimeriāzes ķēdes reakcijas (polymerase chain reaction, PCR) testu iztriepē no deguna un kakla, PCR testu siekalās, kuru rezultātus varēs saņemt 24 stundu laikā, antigēnu jeb ātro testu, kura rezultātu var saņemt pusstundas laikā. Lidostas slēgtajā pasažieru zonā joprojām ir pieejams testēšanas punkts, kurā pasažieri, kas ceļo uz Nīderlandi, var nodot ātro Covid-19 testu. Lidosta atgādina, ka ceļotājiem uz šo valsti pirms iekāpšanas gaisa kuģī ir jāuzrāda ātrā testa rezultāts, kas nodots ne ātrāk kā četras stundas pirms lidojuma.

Covid-19 tests ir nepieciešams, arī atgriežoties Latvijā, ko nāksies veikt svešā valstī. Ceļojot individuāli par testa vietu atrašanu ir jārūpējas katram pašam. Dodoties organizētā atpūtas vai tūrisma braucienā, tūroperators palīdzēs ar informāciju, bet par testu gan būs jāmaksā pašam.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:21

Jaunākās diskusijas