Viņķele: Mums nav tik daudz farmaceitu un iedzīvotāju, lai uzturētu tik daudz aptieku

tautaruna.lv 13.augusts 2020, 12:30
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Veselības ministre Ilze Viņķele sociālajā vietnē "Twitter" paudusi viedokli par aptieku izvietojumu jaunajiem kritērijiem.

Viņķele norāda, ka Latvija ir "gluži vai aptieku lielvalsts Eiropā uz iedzīvotāju skaitu".

"Aptieka ir veselības aprūpes sistēmas daļa, nevis veikals. Mums nav tik daudz kvalificētu farmaceitu un iedzīvotāju, lai jēgpilni - gan aprūpes kvalitātes, gan ekonomiskā izdevīguma dēļ uzturētu tik daudz aptieku," uzsver ministre.

Viņa turpina: "Zāļu piecenojumi ir regulēti, kas nozīmē, ka aptieka var būt rentabla pie aptuveni 300 tūkstošu apgrozījuma gadā. Čaulas aptiekas var atļauties uzturēt ķēžu un/vai vertikāli integrētie uzņēmumi. Šādu aptieku jēga ir “čakarēt” konkurentus un rādīt muskuļus ražotājiem, nospiežot cenu."

Viņa norāda, ka ministrija nepiedāvā no esošajām 766 aptiekām atstāt 480: "Šāds skaits aptieku Latvijā būtu, ja mēs piemērotu OECD valstu vidējo iedzīvotāju/aptieku attiecību," pauž Viņķele.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrijā (VM) plāno veikt izmaiņas aptieku izvietojuma kritērijos, kā rezultātā jaunas aptiekas nedrīkstēs atvērt mazāk nekā 500 metru attālumā no jau esošas aptiekas, trešdienas preses konferencē atklāja VM Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere.

VM arī plāno noteikt, ka apdzīvotās vietās ar iedzīvotāju skaitu, kas nepārsniedz 4000, varēs izvietot tikai vienu aptieku šobrīdējo divu vietā.

Attiecībā uz slimnīcās esošajām aptiekām tiek rosināts, ka tās varēs atvērt arī tad, ja ārpus ārstniecības iestādes tuvāk par 500 metriem jau ir cita aptieka. Tāpat vienam aptieku īpašniekam varēs piederēt tikai viena aptieka. Šajā gadījumā, kā piebilda veselības ministre Ilze Viņķele (AP), vērtējot vai kādam īpašniekam jau pieder aptieka minētajā teritorijā, ņems vērā patiesos labuma guvējus.

Ministrijas mērķis, pārskatot aptieku izvietojuma kritērijus, ir veicināt kvalitatīvas farmaceitiskās aprūpes pieejamību pēc iespējas plašākam iedzīvotāju skaitam, veicināt efektīvu aptieku darbību un nodrošināt vienmērīgu un racionālāku aptieku izvietojumu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:56

Jaunākās diskusijas