Vīrietis pastāsta par piedzīvoto murgu pēc asinsdonoru centra apmeklējuma

tautaruna.lv 8.aprīlis 2019, 9:20
 
F64
Kāds vīrietis, kas vēlējies nodot asinis, uzskata, ka Valsts asinsdonoru centrā strādā nepieredzējis personāls.
Vīrietis portālā "sudzibas.lv" raksta, ka viņam nācies saskarties ar VAC darbinieku, kas slikti pilda savus pienākumus.

"Nodevu asinis. Medmāsa no sākuma ilgi meklēja vēnu (kaut gan asinis nodevu jau ne pirmo reizi un līdz šim problēmu nebija bijis), pēc tam, durot adatu, visticamāk iedūra ne tur, kur vajag, līdz ar to nācās adatu nedaudz bīdīt. Vēlāk gan pienāca kāda vairāk pieredzējusi darbiniece un visu izdarīja pareizi. Labi, tā nebija lielākā problēma, roku apsaitēja un palaida.

Tajā pašā dienā vēlu vakarā nolēmu noņemt saiti, uz rokas bija neliels zilums no dūriena un manipulācijām ar adatu, taču pēc dažām minūtēm sākās asiņošana. Nekad nekas tāds nav bijis. Mājās bija tikai ūdenraža pārskābe, jods un marle. Beigās gan asiņošanu izdevās apturēt un viss it kā ir labi, taču nevajag tik nepieredzējušam darbiniekam likt strādāt ar dzīviem cilvēkiem," pauž vīrietis.

Savu komentāru par situāciju pauduši arī VADC pārstāvji.

Valsts asinsdonoru centra medicīnas personāls norāda, ka hematoma vai zemādas asins izplūdums (zilums) uz rokas, par kuru runā vīrietis, ir viens no visbiežākajiem sarežģījumiem donoram un var rasties dažādu iemeslu dēļ: vēnas caurduršanas asins ņemšanas procedūras laikā, pārāk ātra pārsēja noņemšana, somas nešanas vai smaguma pacelšanas uzreiz pēc asins nodošanas un tml., neatkarīgi no personāla pieredzes.

Centrs uzsver, ka Valsts asinsdonoru centra mājaslapas sadaļā "Kā Tu vari ziedot" ir minēts, ka: "Pēc asins ziedošanas lielākā daļa donori jūtas labi, bet retos gadījumos iespējams vājums, karstums, var būt īslaicīgs samaņas zudums, dūriena vietā var būt asins izplūdums, apsārtums vai sāpes.".

Pirms asins ziedošanas donors ar parakstu apliecina, ka ir izlasījis un iepazinies ar materiālu "Informācija donoram", kurš arī satur pirms tam minēto informāciju. Ja pēc asins ziedošanas donoram rodas izmaiņas veselības stāvoklī (kas saistītas ar asins ziedošanu), aicina donoru sazināties ar VADC ārstniecības personu, zvanot uz bezmaksas uzziņu tālruni 8000 000 3.

Periodā, kurā sūdzība publicēta, ar VADC neviens nav sazinājies, lai konsultētos vai izteiktu sūdzību par asins izplūdumu vēnas punkcijas vietā.

Jāpiebilst, ka pacienti ik pa laikam sūdzas par medicīnas darbinieku attieksmi. Piemēram, nesen kāda sieviete rakstīja - viņa uzskata, ka ārsta bezatbildības dēļ Rēzeknes slimnīcā nomira viņas dēls.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:16

Jaunākās diskusijas