Jēkabpilī izveidojusies dramatiska situācija; vietējie panikā

tautaruna.lv 6.marts, 7:00
 
Ilustratīvs attēls / Kaspars Krafts/F64
Jēkabpils bēdu ieleja ir Ziedu ielas apkaime. Tā ir bēdu ieleja pavisam burtiskā nozīmē: ieplakā esošie īpašumi un ielas gadiem ilgi tiek noplūdinātas. Lai gan apkaime ar daudzām mājām atrodas pilsētas teritorijā, vietējie ilgstoši cīnās par iespēju pieslēgties centrālajam ūdensvadam, vēsta "Bez Tabu".

Žurnālisti Ziedu ielas apkaimē Jēkabpilī viesojās pagājušovasar. Tolaik iedzīvotāji vienā balsī sacīja, ka, lai gan ir pilsētnieki, dzīvo kā dziļos, aizmirstos laukos. Viņi uzstājīgi pieprasīja iespēju pieslēgties centrālajam ūdensvadam.

Šā gada februāra nogalē Ziedu ielas apkaimes iedzīvotāji atkārtoti vērsās pēc palīdzības. Viņu īpašumiem aizvien netiek dota iespēja pieslēgties centralizētajai ūdensapgādes sistēmai, kas, protams, aizvien nomāc apkaimē dzīvojošos, bet šobrīd viņus vairāk satrauc daudzu īpašumu apkaimes ielu applūšana. Vairāki īpašumu pagalmi gadiem ilgi slīkst ūdenī, ielas izšķīst un kļūst ļoti dubļainas. Šogad ir traki, kā nekad, sacīja uzklausītie.

"Es ar mašīnu te jau pamatīgi spolēju. Īpašumiem pamati ir izskaloti, sienas ir šķības un greizas. Vairākos īpašumos ir sausās tualetes, kur ir bedre. Ūdens, kas te gāžas, atrod bedri, visas bedres ir pilnas ar ūdeni. Arī sausajās tualetēs. Viss tueletes saturs plūst pa visurieni, jo bedres pilnas. Piedodiet, kādā situācijā mēs šodien dzīvojam?! Jēkabpils pašvaldība mūs vispār nedzird. Situācija ir dramatiska! Tā ir pilsēta, cilvēki, nevis lauki!"

Uzklausītie pauda bažas, ka drīzumā pa izšķīdušajām ielām vairs nespēs pabraukt automašīnas, arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta spēkrats, ja būs jāsauc mediķus glābt kāda veselību vai dzīvību.

Iedzīvotāji norādīja, ka asenizācijas spēkrats līdz tālākajiem īpašumiem vairs jau nebrauc, tāpēc, piemēram, iedzīvotājs Andrejs pārpildītās “sirsniņmājiņas” saturu novada ārpus īpašuma pa paša izraktu tranšeju. Tā kā pašvaldība nenāk talkā novadīt lietusūdeni, arī to atsevišķi iedzīvotāji novada paši, kā nu prot.

Ziedu ielas apkaime iekārtojusies ieplakā, ja raugās no blakus esošās maģistrālās Zīlānu ielas. Ūdens no augšas plūst apkaimes virzienā. To būtu jāsavāc un jānovada tālāk garam, sen izraktam notekgrāvim, kas stiepjas cauri apkaimei gar vai šķērsojot īpašumus. Vairākos posmos atsevišķi apkaimes iedzīvotāji grāvi savos īpašumos patvaļīgi aizbēruši, tādējādi neļaujot ūdenim aizplūst. Līdz ar to lietusūdens noskalo īpašumus un ielas.

Pašvaldībā sacīja, ka senā pagātnē izrakto, bet nekur oficiālo neiegrāmatoto notekgrāvi ievadīs meliorācijas sistēmā un “liks uz papīra”, kā tam dzīvē būtu jāizskatās. Tuvākajā laikā dokumentācija tiks uzrādīta iedzīvotājiem, kuru īpašumi būs nu jau oficiālā notekgrāvja tuvumā, un tas, ja iedzīvotāji ļaus, tiks izrakts tā, lai pildītu savu funkciju, informēja pašvaldībā, piebilstot, ka sagaida atsevišķu iedzīvotāju pretestību.

Tāpat pašvaldībā solīja, ka, sagaidot labākus laikapstākļus, savedīs kārtībā izšķīdušo šķērsielu segumu un ierīkos gar tām mazākas lietusūdens novadīšanas sistēmas.

Vietvarā arī informēja, ka domnieki nav aizmirsuši arī par apkaimes mūžseno centrālās ūdensapgādes sāpi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:34

Jaunākās diskusijas