Šausmīgos apstākļos slimnīcā Valmierā mirst sieviete

tautaruna.lv 4.oktobris 2023, 1:00
 
Ilustratīvs attēls / Kaspars Krafts/F64
Zaubēniete Aldona septītajā septembrī bija devusies uz veikalu iepirkties, kad krītot lauza kāju. Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde viņu nogādāja Vidzemes slimnīcā Valmierā un, lai gan sākumā seniore jutusies gana omulīgi un domājusi par brīdi, kad atkal nokļūs mājās, jau pēc pāris dienām tuvinieki pamanījuši – viņas veselības stāvoklis dramatiski pasliktinās, vēsta "Bez Tabu".

Pēc tam, kad seniore Aldona ceturtdienas pēcpusdienā nogādāta Vidzemes slimnīcā, pie viņas ieradusies mazmeita Anete. Sieviete atceras, ka vecmāmiņa bijusi gana omulīga un pat spējusi pajokot. Ārsti lēmuši nogaidīt nedēļas nogali un pirmdien lauzto kāju operēt, tāpēc arī sestdien un svētdien pie sirmgalves ieradušies tuvinieki. Ar katru dienu kundzes veselības stāvoklis pasliktinājies - vēders uzpūties kā bumba un seniore kļuvusi mazkustīga. Mazmeita Linda lūgusi medicīnas personālu vecmāmiņu apraudzīt un pārliecināties, kas kaiš viņas vēderam, veikt visas nepieciešamās darbības, lai seniore varētu nokārtot dabiskās vajadzības. Vēl ejot prom, Linda par savu lūgumu atgādinājusi, saņemot personāla solījumu Aldonu apraudzīt. Viņa devusies prom mierīgu sirdi, jo uzticējusies slimnīcas darbinieku profesionalitātei.

Pirmdien kļuvis skaidrs - Aldona medicīnas personāla palīdzību, visticamāk, nav saņēmusi, jo mazmeita Anete viņu atradusi gandrīz bezsamaņā. Sievietes mute bijusi pavērta un viņa ar grūtībām elpojusi, bet mazmeitu nav pazinusi. Anete nekavējoties devusies pie nodaļas darbiniekiem, vaicājot, vai kāds sirmgalvi apraudzījis. Viņa saņēmusi apstiprinošu atbildi un kāda no darbiniecēm vien piebildusi, ka tādā stāvoklī Aldonu atstājis anasteziologs.

Anete nav metusi plinti krūmos un izsaukusi sirmgalves ārstējošo ārstu, kurš, apraugot pacienti, licis darbiniekiem sarosīties.

“Pēkšņi sāka skābekļa balonus… pēc tam aptvēra, ka viņa jau nav čurājusi cik dienas, vēders ar jau nav izgājis cik dienas. Pēkšņi sāka likt iekšā katetru. Tur vienkārši nāca ārā viss, kas vien tur varēja nākt ārā, vienkārši tajā brīdī viņi saprata to, ka nieru rādītāji ir ļoti, ļoti slikti un ka viņa steidzami vienkārši jāved uz reanimāciju,"saka Anete.

Tomēr par vēlu - jau drīz pēc tam Aldonas sirds apstājusies. Pusstundas ilgi centieni kundzi atdzīvināt bijuši nesekmīgi un ģimene ir pārliecināta - tas nebūtu noticis, ja medicīnas personāls būtu godam pildījis savus pienākumus. Tā vedinājis domāt arī reanimatoloģes teiktais uzreiz pēc pensionāres nāves.

“Šī daktere teica, ka ir, ievadot katetrus, nolaiduši divus litrus zaļas čuras, ar visādiem kunkuļiem, kas liecināja par ļoti smagu iekaisumu. Vārdusakot, ir atteikušās strādāt nieres, iestājusies nieru mazspēja un iestājusies ļoti smaga saindēšanās.”

Ārste tuviniekiem esot atzinusi, ka medicīnas personāls pieļāvis smagas un rupjas kļūdas pacientes ārstēšanā. Anete uzskata - tādi cilvēki nedrīkst ārstēt un viņiem labprātīgi vai piespiedu kārtā savs amats jāpamet.

Vidzemes slimnīcas pārstāve Agnija Upīte skaidro, ka uzsākta iekšējā pārbaude, kuras ietvaros tiks pētīta pacientes ārstēšanas gaita, kā arī iesaistītie darbinieki sniegs savas liecības par notikušo. Pēc pārbaudes tiks izdarīti secinājumi un sniegta atbilde tuviniekiem, ja viņi vērsīsies slimnīcā ar oficiālu iesniegumu.

Štraubu ģimene nekavējoties vērsusies ar iesniegumu arī Veselības inspekcijā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 18:33

Jaunākās diskusijas