Krāpniecība! Meklējot darbu, cilvēks iekrīt milzu parādos

tautaruna.lv 15.septembris 2023, 14:30
 
pixabay.com
Krāpnieki nesnauž un izgudro arvien jaunu spaņēmienus, lai izmantotu cilvēku labticību un tiktu pie viņu naudas. Mikroblogošanas vietnē "X" ievietots ieraksts, kurā soli pa solim izskaidrots veids, kā darba meklētājs iekrīt krāpnieku slazdos.

Elviss Strazdiņš savā "X" kontā raksta: "Cilvēki man pārmet, ka es cilvēkus baroju ar solījumiem, Tāpēc, labi, pastāstīšu man zināmās detaļas par to gadījumu ar bijušo policijas darbinieku, kuru nesen apkrāpa. Šis būs garš tvīts. Ir detaļas, kuras vēl iztrūkst, bet tās es (un policija un http://cert.lv) vēl cenšos noskaidrot. Izlaidīšu arī detaļas, kuras varētu identificēt šo personu. Sākās viss ar to, ka šis cilvēks, kuru sauksim par upuri (man nav iemeslu viņam neticēt, jo pazīstu viņu no bērnības) meklēja darbu un ievietoja sludinājumu http://ss.lv.

Vasaras sākumā upurim zvanīja “darbinieks no Citadeles bankas”, kuru sauksim par krāpnieku. Saruna pilnībā notika latviešu valodā. Tika piedāvāts darbs Citadelē un norunāta tikšanās, uz kuru upuris netika, tāpēc krāpnieks piedāvāja sarunu noturēt telefoniski (nav ne jausmas, kas notiktu, ja upuris būtu ticis). Krāpnieks teica, ka, lai strādātu šajā bankā, ir jābūt kontam Citadelē.

To upuris arī nekavējoties sarunas laikā sāka veidot, bet visu laiku reģistrācijas procesā bija kaut kādas problēmas. Nāca kaudzēm īsziņu, par kurām krāpnieks lika nesatraukties. Tas esot normāli. Krāpnieks teica, lai nomaina tālruni. Upuris paņēma savu darba tālruni, un tad reģistrācija izdevās veiksmīgi. Kaut kur šajā procesā krāpnieks ieguva pieeju jaunizveidotajam Citadeles kontam. Šis pagaidām ir tāds pelēks posms visā stāstā. Es esmu no upura izdabūjis kaut kādu informāciju, kas ļauj man ar lielu varbūtību minēt, kā tas varēja notikt, bet pagaidām neesmu drošs. Kad sapratīšu shēmu līdz galam, tad izstāstīšu. Krāpnieks lika upurim ieskaitīt savā Citadeles kontā 10 centus, lai it kā apstiprinātu, ka tas ir viņa konts. Izrādās, ka šie 10 centi bija vajadzīgi, lai varētu paņemt ātros kredītus (kuriem parasti ir jāpārskaita 1 cents, lai saņemtu naudu). Tad komunikācija pazuda. Upuris nodomāja, ka darbu nav saņēmis. Dažas dienas vēlāk zvanīja Citadeles darbiniece un dusmīgā tonī teica, lai upuris nekavējoties vēršas policijā. Ir aizdomas par krāpnieciskām darbībām kontā. Interesants fakts, ka atšķirībā no īstā krāpnieka, tieši šī darbiniece izklausījās pēc krāpnieces, jo īsti neorientējās, kā rīkoties šajā situācijā un runāja dusmīgā tonī. Tika konstatēts, ka ar kontu saistītais telefona numurs jau ir nomainīts uz krāpnieka numuru. Izmantojot pieeju bankas kontam, krāpnieks bija reģistrējies visādās lapās un ņēmis kredītus. Nauda caur jauno kontu aizplūdusi uz Krieviju, tad atpakaļ, tad atkal prom. Diemžēl Latvijā joprojām internetbankas pieeja tiek uzskatīta par personu apliecinošu darbību. Tas ir nepareizi un būtu jāpārtrauc. Bet tas jau ir cits stāsts.

Nekavējoties pēc Citadeles trauksmes tika iesniegts iesniegums policijā un konti nobloķēti, bet nekas nebija beidzies. Sāka nākt vēstules no parādu piedzinējiem. Bija paņemti vairāki ātrie kredīti (ap 7000€ vērtībā, bet līdz šodienai parāds jau ir uzaudzis līdz padsmit tūkstošiem). Ar to arī nekas nebeidzās. Pēc aptuveni trīs mēnešiem viena pēc otras sāka nākt vēstules par no Tet pirktiem Apple Watch un iPhone un nenomaksātiem rēķiniem. Upuris kopš vasaras sākuma dzīvo pilnīgā izmisumā un gaida jaunus brīnumus. Tika uzsāktas krimināllietas, bet ir nianse - visās krimināllietās upuris ir atzīts par aizdomās turamo, jo tiek pieļauta versija, ka viņa ir nodarbojusies ar krāpniecību. Cietušie šajos kriminālprocesos ir kredītiestādes. Tas ir saprotams, bet cerams, ka visas apsūdzības pret viņu tiks dzēstas.

Vēlviena interesanta nianse, kuru dzirdu arvien biežāk. Upuris agrāk strādāja policijā un pats bija tas, kurš pieņem iesniegumus par krāpniecību. Katru reizi viņš nodomāja, kādi tie cilvēki ir glupi, ka iekrīt tādos slazdos. Un tagad tas notika ar viņu pašu. Šis nav pirmais tāds cilvēks, kurš ar mani ir dalījies ar savu pieredzi. Kad būs vairāk informācijas, papildināšu. Esiet uzmanīgi!"

Spriežot pēc komentētāju ierakstiem, izklāstītais gadījums nav vienīgais - līdzīgos slazdos iekrituši arī vairāki citi cilvēki.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:34

Jaunākās diskusijas