Helovīna dēļ cilvēki sakašķējas

tautaruna.lv 29.oktobris 2022, 16:30
 
Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency
Helovīns ir Visu svēto dienas priekšvakars, 31. oktobra vakars, kas tiek atzīmēts vairākās valstīs. Helovīns Latvijā nav ļoti populārs, taču it sevišķi jaunieši šo dienu atzīmē. Arī veikalu plauktos gozējas Helovīna tematikai atbilstošas preces.
"Safotogrāfēju šo “preci” kādā mūsu Latvijas pārtikas veikalā. Es nemeklēju lieku kārtējo “cepšanos” facebook, vai komentāros, vai lētu sensāciju. Nē, nebūt nē.
Gribēju tikai parādīt ka šāda produkcija ir domāta pārsvarā bērniem uz Helovīna laiku.
…un vēl gribēju palūgt vecākiem kuri varbūt ikdienā neaizdomājas par garīgām lietām: “Lūdzu neapdomīgas jautrības vārdā neveiciniet dēmonisku lietu ienešanu jūsu bērnu dzīvē.”," vietnē "Facebook" raksta Pauls.
Ja vieni pilnībā atbalsta ieraksta autoru, citi savukārt norāda - Helovīns un ar to saistītās izdarības ir tikai jautrības radīšanai.
Mairita: "Paldies par brīdinājumu. Man patiesi sāp sirds, kad redzu, ka helovīnu svinēšana ir pat baznīcēnu vidū. Jā pat dažās baznīcās. Sirds ļoti, ļoti sāp, jo nesaprot. Neprot atšķirt labo no kreisās rokas."
Uldis: "Vai galvaskausa/skeleta atdarinājums ir kas dēmonisks? Mums visiem tie kauli ir iekšā."
Iveta: "Lai tie dēmoni paliek Amerikā! Kāpēc latvieši savus senču svētkus nesvin, tikai retais svin Mārtiņdienu"
Līga: "Te es neredzu neko dēmonisku. Ākstīšanās un tikai. Dēmoniskas lietas nekad nav tik atklātas, bet bieži maskējas zem jaukiem tēliem. Ja tas viss ir maskarādai un jautrībai, tad ir ok. Senlatviešiem arī budeļos iešanā obligāti bija visi šie simboli, izņemot ķirbi, vampīru un zombiju. Folklora mainās informācijas apmaiņas rezultātā. Zināmā mērā tas viss ir domāts baiļu pārvarēšanai un esošo reāliju pieņemšanai. Bērni IR jāizglīto, pastāstot par labo un ļauno, dzīvi un nāvi. Bet aizliedzot bērniem Helovīnu var panākt tikai pretēju efektu."
Laura: "Ta nu baigā bērnu izglītošana - noziesties ar asinīm, apkārties ar miroņkauliem, likt sev virsū velna ragus un vēlēties baidīt pārējos. Un es nepiekrītu, ka vienmēr dēmoniskas lietas nav tik atklātas, tās var būt arī klaji atklātas. Velnam te pat nav jāiespringst un jāmaskējas, jo cilvēki paši labprātīgi ļaujas."
Linda: "Piekrītu tam,ka ar katru gadu LV paliek arvien trakāk ar šo svētku svinēšanu. Kaut vai tas,kas ir uztaisīts Bauskas pilskalnā,jau vairāk kā nedēļu iepriekš . Tik loti žēl,ka 'atziņas trūkuma dēļ tauta iet bojā'"

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas