Apstiprināts pasaulē pirmais gadījums, kad cilvēks inficējies ar reto putnu gripas paveidu

tautaruna.lv 4.jūnijs 2021, 11:25
 
pexels.com
Ķīna apstiprināts pirmais cilvēka inficēšanās gadījums ar reti sastopamu putnu gripas paveidu, vēsta medijs "BBC".

Kāds 41 gadus vecs Ķīnas iedzīvotājs ir sasirdzis ar putnu gripas H10N3 paveidu.

Šobrīd Ķīnas amatpersonas nekomentē to, kā vīrietis varētu būt inficējies ar reto putu gripas paveidu.

Sasirgušais vīrietis dzīvo Ķīnas Dzjansu provincē. Inficēšanās ar putnu gripu viņam tika konstatēta aizvadītajā nedēļā. Šobrīd vīrietis ir atlabis un viņu grasās izrakstīt no slimnīcas.

Pekinas Nacionālā veselības komisija informēja, ka sasirgušais vīrietis jau 28. aprīlī tika hospitalizēts. Taču tikai vien pēc mēneša tika konstatēts, ka viņš ir sasirdzis ar H10N3 putnu gripas paveidu.

Pēc tam, kad tika atklāts, ka vīrietis ir inficējies ar putnu gripu, tika veikta kontaktpersonu apzināšana. Neviena no kontaktpersonām nebija sasirgusi ar šo vīrusu.

"Pasaulē vēl nav ziņots par to, ka ar H10N3 būtu sasirdzis cilvēks. Šis gadījums ir unikāla rakstura. Pastāv visai maza iespēja, ka notiks vīrusa savstarpējā pārnešana starp sugām un liela mēroga izplatīšanās," ziņoja Pekinas Nacionālā veselības komisija.

Komisija atzina, ka H10N3 ir zems patogēniskais risks, kas nozīmē to, ka šis paveids neizraisa plašu mājputnu inficēšanos un ir maz ticams, ka tas ātri izplatīsies.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) ziņu aģentūrai Reuters sacīja, ka "šobrīd nekas neliecina, ka ar šo vīrusu cilvēki inficēsies savā starpā".

"Kamēr putnu gripas vīrusi cirkulē mājputnu starpā, cilvēku inficēšanās ar to nav nekāds pārsteigums. Tas ir labs atgādinājums, ka gripas pandēmijas draudi ir patstāvīgi," skaidroja PVO.

Šobrīd putnu vidū ir izplatījies gripas H5N8 variants. Šī varianta dēļ dažās Eiropas valstīs ir nokauti vairāk nekā simts tūkstoši mājputnu.

Cilvēki reti inficējas ar putnu gripu. Vislielākais uzliesmojums bija 2016. un 2017. gadā, kad putnu gripas dēļ nomira aptuveni 300 cilvēki.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:36

Jaunākās diskusijas