Absurds! Pie valsts apmaksāta zobārsta rindā jāgaida divi gadi

tautaruna.lv 12.aprīlis 2019, 19:08
 
Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency
Ministru kabineta noteikumos melns uz balta rakstīts, ka zobārstniecības pakalpojumi no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāti bērniem līdz 18 gadu vecumam.

No valsts budžeta apmaksā zobu higiēnista apmeklējumu bērniem no 2 līdz 18 gadu vecumam vienu reizi gadā, bet bērniem 7, 11 un 12 gadu vecumā - divas reizes attiecīgajā vecuma grupā.

Ortodontiskā ārstēšana no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta personām vecumā līdz 22 gadiem tikai iedzimtu sejas-žokļu šķeltņu gadījumos.

Lai veiktu zobu profilaksi un ārstēšanu, bērni līdz 18 gadiem var vērsties ārstniecības iestādēs, kas ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu (NVD). Ambulatoro ārstniecības iestāžu un zobārstu prakšu saraksti, kas sniedz valsts apmaksāto zobārstniecību bērniem, pieejami NVD mājaslapā www.vmnvd.gov.lv sadaļā "Zobārstniecības palīdzība", lasāms Veselības ministrijas mājas lapā.

Taču mēdz teikt, ka "papīrs pacieš visu", un realitāte, lai tiktu pie valsts apmakāta zobārsta, vairs nav tik rožaina. Un par to pārliecinājušies daudzi bērnu vecāki.

“Vēlējos pierakstīt bērnu valsts rindā uz pirmreizējo vizīti pie zobārsta Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūtā," raidījuma "Bez Tabu" sūdzību dēlī raksta kāda māmiņa. Taču viņai atbildēja, ka maksas vieta ir maijā, bet valsts rinda ir 2 gadus gara. "Vai tiešām bērns valsts rindā jāpieraksta pie zobārsta uzreiz pēc piedzimšanas?” vaicā mamma.

Valsts apmaksātus zobārstniecības pakalpojumus bērniem līdz 18 gadu vecumam Rīgā un Rīgas reģionā sniedz daudzas ārstniecības iestādes un tajās ir atšķirīgi gaidīšanas rindu garumi pakalpojuma saņemšanai. Vairākās ārstniecības iestādēs gaidīšanas laiks ir līdz piecām dienām vai divām nedēļām, līdz ar to bērna vecāki var izvēlēties to pakalpojuma sniedzēju, kurš piedāvā saņemt valsts apmaksātu zobārsta konsultāciju ātrāk, informē Nacionālais veselības dienests.

Informācija par visām zobārstniecības iestādēm, kurām ir līgums ar valsti ir ērti pārskatāma vietnē www.rindapiearsta.lv, izvēloties pogas "Zobārstniecība" un "Rīgas reģions". Šo informāciju reizi mēnesī apkopo ārstniecības iestādes un tā vietnē tiek atspoguļota pēc principa "no īsākās rindas uz garāko". Iedzīvotāji, kuri neizmanto internetu, šo informāciju var noskaidrot, zvanot uz Nacionālā veselības dienesta Klientu apkalpošanas centra bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

Lai noskaidrotu aktuālo rindas garumu un veiktu pierakstu zobārsta konsultācijas saņemšanai, jāsazinās ar ārstniecības iestādes reģistratūru.

Aprakstā minētajā ārstniecības iestādē "Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūts" šobrīd ir garākā gaidīšanas rinda zobārstniecības pakalpojumu saņemšanai un tas ir saistīts gan ar ierobežoto valsts finansējumu, gan zobārstniecības speciālistu noslodzi un kapacitāti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 4:05

Jaunākās diskusijas