Latvijas māmiņa brīdina par briesmoni, kas Youtube multenē aicina izdarīt pašnāvību

tautaruna.lv 1.marts 2019, 9:30
 
AFP/Scanpix
Pasauli satrauc atgadījums, kas skāris gan Anglijas, gan Īrijas vecākus un kuru "pieķērusi" arī kāda māmiņa Latvijā. Kristīne ar sociālā tīkla Facebook starpniecību brīdinas māmiņas, kuru bērni multiplikācijas filmiņas Youtube kanālā mēdz skatīties vienatnē. Mazuļiem tik mīļās cūciņas Pepas un vairākās citās multenītēs pēkšņi parādoties šausminošs tēls, kas tiek devēts par Momo, kurš mudina bērnus darīt pāri citiem, pat nogalināt sevi.
"Tiek pat dotas instrukcijas, kā to izdarīt, piemēram, ieslēgt gāzes plītī, kad visi guļ. Šis briesmonis tiek saukts par "Momo" vai "Momo challenge". Tas piedraud, ka, ja viņa norādījumi netiks pildīti, tad viņa pati atnāks nakts vidū un nogalinās bērnu, visu viņa ģimeni un draugus," raksta Kristīne.

Parasti šis monstrs parādoties raidījuma vidū vai beigās, kad vecāki multiplikācijais filmai, ko skatās bērns, vairs nepievērš lielu vērību. Animācijai tiek izmantots briesmīga izskata japāņu animācijas tēls. Biedējošā lelle ir aizgūta no Japāņu mākslinieces Midori Hayashi radītās skulptūras "Mother Bird", kur šī pati lelles galva ir redzama uz vistas kājām. Oriģināli "Mother of Bird" radīta kā šausmu filmu tēls.

Kadrs no video

"Momo ir manīts "Peppa Pig," "Lol Dolls", pārsteigumu olu atvēršanas raidījumos un citur," norāda Kristīne.

Facebook/ekrānšāviņš

Jāatzīmē, ka arī ārzemju mediji nesnauž un ziņo par šī tēla parādīšanos dažādās multiplikācijas filmās. Piemēram, "The Sun" ziņo: kāda māmiņa norādījusi, ka viņas septiņus gadus vecā meita sākusi uzvesties pavisam neadekvāti. Meitenīte skolā situsi galvu pret sienu, mājās atteikusies doties gulēt pēc tam, kad bija redzējusi video, kurā parādījies biedējošais tēls.

Savukārt "Daily Star" vēsta, ka vēl kāda sešus gadus veca meitenīte mammai paziņojusi, ka Momo var parādīties sapņos un ir spējīgs nogalināt. Momo ir iespējams uzrakstīt īsziņu un pat piezvanīt. "Kad tu viņai piezvani vai uzraksti, viņa atbildēs un pēc tam noliks klausuli, un tad sāks palikt baisi. Ja tu viņai rakstīsi un jautāsi, vai jūs varat būt draugi, viņa teiks - jā, mēs varam būt labākie draugi. Viņa tev atsūtīs savu adresi un, ja tu dosies uz viņas māju, viņa tevi nogalinās," paskaidrojusi mazā meitenīte.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas