Iespējams, drīzumā tiks atklāts ilgmūžības noslēpums

tautaruna.lv 3.novembris 2023, 11:30
 
Ekrānuzņēmums no "X"
Daudzi cilvēki vēlas dzīvot garu mūžu un, iespējams, seniore Marija Branjansa spēs sniegt atbildi. Marija Branjasa ir viena no pasaules ilgdzīvotājām. Sieviete tik tiešām var lepoties ar ilgu mūžu, jo ir sasniegusi 116 gadu vecumu, vēsta "Daily Star".

Zinātnieki nolēmuši noskaidrot, kas ir sievietes ilgmūžības noslēpums jeb kā viņai izdevies nodzīvot tik garu dzīvi.

Zinātnieki, kas pēta 116 gadus veco sievieti, cer, ka no viņas ņemtās analīzes varētu atklāt ilgā mūža noslēpumu un palīdzēt izstrādāt jaunas zāles slimību, tostarp vēža, ārstēšanai.

Marija Branjasa ir dzimusi tālajā 1907. gadā Sanfrancisko, bet lielāko savu dzīves daļu nodzīvojusi Spānijā. Kā tiek lēsts, tad Marija ir šobrīd vecākā dzīvā sieviete uz Zemes.

Zinātnieks Manels Estelers, kurš ir arī Barselonas universitātes ģenētikas profesors, no Marijas ir paņēmis DNS paraugus, tostarp siekalu, urīna un asins paraugus, lai noskaidrotu, ar ko viņa atšķiras no citiem cilvēkiem jeb kā viņai izdevies nodzīvot tik garu mūžu.

"Viņai ir pilnīgi skaidra galva. Viņa ar iespaidīgu skaidrību atceras epizodes, kad viņai bija tikai četri gadi, un viņai nav nekādu sirds un asinsvadu slimību, kas raksturīga gados vecākiem cilvēkiem. Vienīgais, kas viņai ir, ir mobilitātes un dzirdes problēmas. Tas ir neticami," saka zinātnieks.

Zinātnieks vēlas noskaidrot, cik liela daļa no Marijas ilgmūžības ir atkarīga no viņas dzīvesveida un ieradumiem, un cik daudz tas ir saistīts ar viņas ģenētiku. Kā izrādās, tad viņas ģimenē vairāki cilvēki ir spējuši nodzīvot ilgāk par 90 gadiem.

Marija ir nosaukusi, viņasprāt, galvenos iemeslus, kas viņai ir palīdzējis nodzīvot tik garu mūžu. "Kārtība, miers, laba saikne ar ģimeni un draugiem, kontakts ar dabu, emocionāla stabilitāte, daudz pozitivitātes un izvairīšanās no toksiskiem cilvēkiem."

Zinātnieks Estelers cer atklāt ne tikai Marijas ilgmūžības noslēpumu, bet arī cer, ka pētījuma rezultāti varētu palīdzēt izstrādāt zāles, lai ārstētu dažādas slimības, ko parasti izraisa vecums. "Mēs ceram, ka Marijas šūnu izpēte sniegs mums jaunas norādes par to, kā risināt neirodeģeneratīvās vai sirds un asinsvadu slimības, kas saistītas ar vecumu un vēzi."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas