Daudzviet Latvijā atkārtoti uzziedējušas ābeles, ķirši un ceriņi; Bricis skaidro, ko tas nozīmē

tautaruna.lv 6.oktobris 2023, 5:00
 
f64.lv, Dmitrijs Suļžics
Šogad Latvijā mēs piedzīvojam rudenim netipiskus laika apstākļus. Jau vairākas dienas pēc kārtas termometra stabiņš pakāpjas virs +20 grādu atzīmei un tiek pārspēti neskaitāmi siltuma rekordi.  Pateicoties siltajam laikam, dabā var novērot dažādas rudenim netipiskas lietas.

LTV laika ziņu vēstītājs Toms Bricis sociālajā medijā "Facebook" vērš uzmanību uz to, ka siltā laika dēļ koku lapas šogad ilgāk saglabājas zaļā krāsā. Un ne tikai koku lapas nemaina savu krāsu, bet vietām koki atkārtoti sākuši ziedēt.

"Siltā laika dēļ septembrī visās Latvijas malās arī otrreiz zied ābeles, ķirši, plūmes, ceriņi, kastaņas un citi augi," sociālajā medijā vēsta Bricis.

Bricis skaidro, ka pie vainas koku atkārtotai ziedēšanai ir ne tikai ilgnoturīgais siltums, bet arī tas, ka vasaras sākums bija īpaši sauss. "Periods no aprīļa līdz jūnijam bija sausākais vismaz pēdējā gadsimta laikā, turklāt vēl līdz jūnija sākuma bieži bija salnas. Arī citos gados, kad vasarā ir liels sausums vai citi augiem nelabvēlīgi apstākļi, tie mēģina ziedēt rudenī un tas nav nekas neparasts," skaidro Bricis.

Viņš min, ka šogad šis fenomens ir daudz vairāk pamanāms, jo ārkārtējs bija gan vasaras sākumā esošais sausums, gan vasaras izskaņā esošais mitrums un tagad seko siltākais septembris vismaz pēdējā gadsimta laikā.

Jau vēstījām, ka trešdien, 27. septembrī, Latvijā piecās novērojumu stacijās pārspēti maksimālās gaisa temperatūras rekordi, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Priekuļos un Madonā gaisa temperatūra sasniedza +22,6 grādus, Skrīveros +23,6 grādus, Zīlānos +23,9 grādus, bet vissiltākais bijis Bauskā, kur jaunais 27.septembra siltuma rekords ir +24,8 grādi. Iepriekšējais 27.septembra rekords Priekuļos bija fiksēts pirms 76 gadiem 1947.gadā, kad gaisa temperatūra šajā apdzīvotajā vietā sasniedza +22,5 grādus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas