Eksperts brīdina: Pasaule var tikt iznīcināta piecu vīriešu dēļ

tautaruna.lv 6.oktobris 2023, 4:00
 
Ekrānuzņēmums no Youtube
Karadarbības Ukrainā dēļ aktualizējies jautājums par kodolkara iespējamību. Matemātiķis Ēriks Vainšteins norāda, ka pasaules iedzīvotāji izrāda pārāk mazu interesi par iespējamajiem riskiem, vēsta "Daily Star".

Eksperts uzsver, ka lielākā daļa cilvēku neuztver draudus pietiekami nopietni, neskatoties uz pašreizējo kodolkonfliktu risku, kura iespējamība ir no 1% līdz 5%. "Viena lieta, ko esmu uzzinājis, ir tāda, ka, ja izredzes nepārsniegs 50%, milzīgs procents iedzīvotāju uzskatīs, ka tā [kodolkatastrofa] ir maz ticama."

Vainšteins min, ka pasauli un tās drošību šobrīd apdraud pieci cilvēki. Viens no tiem ir Krievijas prezidents Valdimirs Putins. Kā arī eksperts min, ka šo piecu cilvēku starpā ietilpst arī Ķīnas, Ukrainas un ASV prezidenti, un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns.

Viņš norādīja, ka vairums pasaules iedzīvotāji uz karu Ukrainā noraugās kā uz "šovu", nevis saskata tajā pasaules beigu draudus.

Vainšteins uzskata, ka karš Ukrainā ir kaut kas daudz nāvējošāks, nekā var šķist no malas: "Otrā pasaules kara kārtība tagad ir lauzta. Krievijas iebrukums Ukrainā ir bezprecedenta gadījums 21. gadsimtā [...]. Lieta, kas visu turēja kopā, tagad ir salauzta, un mēs piedzīvojam kaut ko tādu, kas ir līdzīgs Kubas raķešu krīzei."

Kubas raķešu krīze jeb Karību krīze bija 13 dienu ilga konfrontācija starp PSRS un Kubu un ASV 1962. gada oktobrī. Tā bija viena no lielākajām konfrontācijām Aukstajā karā un parasti tiek uzskatīta par brīdi, kurā Aukstais karš vistuvāk pietuvojās kļūšanai par kodolieroču konfliktu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas