Politiķis: Ja lielās veikalu ķēdes nesamazinās cenas paši, valstij būs jāpiemēro sankcijas

tautaruna.lv 3.jūlijs 2023, 5:00
 
Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency
Konkurences padome (KP) sākusi vairākus uzraudzības procesus pārtikas cenu jomā, trešdien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē sacīja padomes pārstāvji.

LETA vēsta, ka Saeimas deputāts Gatis Liepiņš (JV), skaidrojot iniciatīvu sarunai par pārtikas uzcenojumu, pauda, ka satraukumu radījis fakts, ka ekonomisti izcēluši inflācijas daļu, ko nevar pamatot nekā citādi, kā vien ar aizdomām par mākslīgu sadārdzinājumu mazumtirdzniecības un pakalpojumu nozarēs.

Lai arī Latvijā darbojas vairākas lielās pārtikas mazumtirdzniecības ķēdes, Liepiņš uzmanību vērsa uz "Rimi", kam dažādu iemeslu dēļ patlaban publiskajā telpā ir pievērsta vislielākā uzmanība. Viņš analizēja pārtikas produktu cenas "Rimi" veikalos Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kas aplūkotas kompānijas interneta veikalā.

Liepiņš prezentācijā apskatīja vairākus piemērus, tostarp "Rimi" zīmola eļļu, dārzeņu maisījumu, etiķi, kā arī citu ražotāju produkciju. Teju nevienā no prezentācijā ietvertajiem piemēriem cenas "Rimi" veikalos Baltijas valstīs nesakrita, turklāt dažos no gadījumiem Latvijā attiecīgā pārtikas produkta cena ir lielāka, nekā Igaunijā vai Lietuvā.

Cita starpā Liepiņš sacīja, ka atšķirīgas ir arī svaigo dārzeņu cenas, kas, viņaprāt, norāda uz samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes augļiem un dārzeņiem neefektivitāti.

"Lielveikalu ķēdes "Rimi Latvija" pārstāvis šodien Pieprasījumu komisijas sēdē par pārtikas cenu sadārdzinājuma pamatotību nevarēja atbildēt, kā šādas cenu anomālijas starp vienādiem produktiem ir iespējamas. Ja lielās ķēdes nesamazinās cenas paši, valstij būs jāpiemēro sankcijas," uzsver G. Eglītis.

Mārtiņs: Kāpēc valstij būtu kas jādara, kāds vispār sakars mums ir brīvs tirgus. Vienkārši beidziet tur iepirkties

Nataļja: Ja jūs salīdzinājumam pieliktu vēl arī cenu šim produktam (es to pērku šobrīd Depo, jo nespēju sagremot cenu atšķirību), tad vispār varētu saķert galvu. Depo tas maksā 0.57eiro, bet Rimi 1,99eiro

Krišjānis: Nevis sankcijas, bet jāveicina konkurence. Sankcijas atstās negatīvu ietekmi uz investīciju vidu un atbaidīs jaunus spēlētāju ienākšanu.

Aigars: Mēs tūlīt ieiesim otrā grāvi - sociālismā. Būtu jāuzrunā investori, lai ienāk citi tirgotāji, nevis brīvā tirgu jāievieš sankcijas.

Sandis: "Rimi" ir kā "Cirkle" degvielas tirgū, pārējie ir līdzskrējēji. Pat "Lidl" daudzās kategorijās vairs nespēj noturēt zemāko cenu

Ilgmārs: Ikvienam ir iespēja neiepirkties Rimi, jo alternatīvu netrūkst.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas