Dāvis Stalts atklāj, kurš deputāts bijis pret "Uzvaras" pieminekļa demontāžas izskatīšanu

tautaruna.lv 27.marts 2022, 9:15
 
Ekrānuzņēmums
Rīgas domes deputāts Dāvis Stalts "Twitter" komentāros atklāj, ka jautājumu par "Uzvaras" pieminekļa demontāžu no dienas kārtības rosinājis izņemt Oļegs Burovs.

25.martā, kas Latvijā ir sēru diena, kad piemin 1949. gada deportācijas upurus, notikusi Rīgas Pieminekļu padomes sēde, kurā, kā apgalvo deputāte Rita Eva Našeniece, pēc NA Aizkraukles novada domes deputāta Gunta Lībeka rosinājuma vajadzēja izskatīt jautājumu par "Uzvaras" pieminekļa demontāžu.

Tas nenotika, jo, kā tiek uzskatīts, partijas "Gods kalpot Rīgai" deputāts Oļegs Burovs rosinājis šo jautājumu izņemt no padomes dienas kārtības. Kā apgalvo Našeniece, punkts var atgriezties izskatīšanā, kad būs saņemta Ārlietu ministrijas vēstule.

"Pēc 25.03 Rīgas Pieminekļu padomes sēdes man palika sajūta, ka, ja 91.g. nebūtu nojaukts Ļeņineklis, to visticamāk šobrīd padome rekomendētu atstāt kā interesantu vēsturisko liecību, kas labi "sēž" tajā vietā un ir arī padomju tēlniecības paraugs - Bogoļubova un Ingala garadarbs, " sava ierakstā pauž politiķis Dāvis Stalts.

Rīgas domes deputāte Rita Našeniece mikroblogošanas vietnē "Twitter" piektdienas vēlā vakara stundā atklāja Rīgas piemenekļa padomes sēdē lemto, proti, neizskatīt priekšlikumu par "Uzvaras" pieminekļa demontāžu.

Kā mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta R. Našeniece, lēmums nav bijis vienbalsīgs. Tomēr vairākums ir bijis pret priekšlikumu "Uzvaras" pieminekli pārvietot.

Jautājums par Pārdaugavas pieminekli kļuvis visai aktuāls un pieminekļa māksliniecisko vērtību mēģināts vērtēt "Latvijas Radio 3" raidījumā "Mākslas vingrošana", kurā izteicās gan mākslas zinātniecie Ilze Martinsone, gan Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļas vadītājs Gļebs Panteļejevs, kurš ir arī Rīgas Pieminekļu padomes loceklis.

"Uz šo brīdi mēs esam zināmā mērā strupceļā: sliktāka brīža, lai pieminekli nojauktu, nav. To vajadzēja darīt vai nu uzreiz, deviņdesmito gadu sākumā, vai arī tagad mazliet jānogaida. Jo šobrīd pieminekļa nojaukšana nozīmētu vēl vienu dāvanu Putinam, " saka Panteļejevs.

Toties Martinsone uzskata, ka: "Ir divas lietas: ir piemineklis kā arhitektoniski māksliniecisks veidojums un ir otrs, kas tā pakājē notiek jau 30 gadus. Un man ir ļoti diferencēta attieksme pret abām šī jautājuma daļām. Pret 9. maija svinībām esmu bijusi visu šo laiku un man nav bijis saprotams, kā 30 gadu laikā var notikt okupācijas svinības šī pieminekļa pakājē, valstiski atļautas un vēl Rīgas pilsētas sankcionētas un materiāli atbalstītas."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas