Latvijas fiziķis skaidro, cik bīstama ir notiekošā karadarbība pie Zaporožjes AES

tautaruna.lv 4.marts 2022, 18:45
 
EPA/Scanpix/Leta
Latvijas Universitātes profesors, fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs mikroblogošanas vietnē "Twitter" skaidro, cik kaitīga ir šobrīd esošā karadarbība Ukrainā pie Zaporožjes AES.

Kaščejevs izteicis savas domas par notiekošā bīstamību un dalījies ar cita kodolfiziķa pausto.

"Fizika saka: mieru, tikai mieru. Spridzinot kodolreaktoru NEVAR ķēdes reakciju iniciēt, bet no hipotētiskā lokāla piesārņojuma sekas mazākas, nekā no guļamrajonu apšaudes."

Kā atzina Latvijas fiziķis, tad viņa "Twitter" ierakstu mērķis ir apturēt nepamatoto paniku, kas ir radusies pēc Krievijas armijas īstenotās apšaudes Zaporižjas AES un tās dēļ izcēlušos ugunsgrēku.

Kā min Kaščejevs, tad 1986. gada katastrofu Černobiļas reaktorā kritiskajā stāvoklī mērķtiecīgi ievadīja bezatbildīgi veikts eksperiments.

"Černobiļas reaktoru mērķtiecīgi ievadīja kritiskajā stāvoklī bezatbildīgi veikts eksperiments; ar sprādzienu vai ugunsgrēku tādu enerģijas izgadalīšanos panākt nevar - būtu burtiski ar kodolieroci jābombardē."

Fiziķis atzina, ka ir normāli izjust satraukumu par notiekošo pie atomelektrostacijas, taču racionāli izvērtējot situāciju tām nav jābūt galvenajām bažām saistībā ar karu Ukrainā.

"Pret radiācijas un kodolsprādzienu riskiem mums ir īpaša psiholoģiskā uzņēmība, tādēļ ir ok just īpašu satraukumu, bet racionāli izvērtējot, tās nav galvenās bažas saistībā ar kara situāciju Ukrainā."

Jau ziņojām, ka piektdienas rītā Krievijas armija Ukrainā apšaudīja Zaporožjes AES un tajā izcēlās ugunsgrēks, par to "Telegram" kanalā paziņoja Enerhodaras pilsētas mērs Dmitro Orlovs.

"Draudi pasaules drošībai. Ienaidniekam nepārtraukti apšaudot Eiropas lielākās AES ēkas un energoblokus, ir aizdegusies Zaporižjas AES!" paziņoja Orlovs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas