Brīdina! Internetā un pa telefonu tirgo "zāles" pret Covid-19

tautaruna.lv 6.novembris 2021, 16:27
 
Oksana Džadana/F64
Latvijā uzdarbojas dažādi telefonkrāpnieki, kuri no iedzīvotāju maciņiem izvelk pat simtiem tūkstošiem eiro. Vieni izkrāpj personu datus, bet citi tirgo medikamentus un zāles, kas it kā palīdz apkarot COVID-19, vēsta raidījums "Bez Tabu".
"Šodien mammas vīram zvana svešs numurs (27067388), nosauc kādu firmu un sāk pārdot dabīgu līdzekli. Esot radīts tieši pret COVID-19. Tur pievienotas jūras aļģes un citas labas lietas. Būs jāatzvana un jāaizved uz Stradiņa slimnīcu, lai nav jāmobilizē medicīnas darbinieki. Kauna gan te trūkst," liecina kāds ieraksts sociālajos tīklos.

Numurs ir zināms, atliek piezvanīt un pārliecināties, kas tad tas ir par brīnumlīdzekli. Vairāk par automātiskā atbildētāja sacīto: “Šī ir izejošā līnija. Uz šo numuru nav iespējams atzvanīt,” uzzināt neizdodas.

Internetā un arī sociālajos tīklos netrūkst dažādu abšaubāmu alternatīvu variantu, kā cīnīties ar bīstamo COVID-19. Visbiežāk tiek locīts medikamenta - ivermektīna - nosaukums, kas dēvēts arī par pretparazītu vai lopu zālēm. To pavasarī jo īpaši aizstāvēja un kultivēja bijušais Latvijas Ministru prezidents Indulis Emsis.

Gan Latvijas Zāļu valsts aģentūra (ZVA), gan arī identiska institūcija Eiropas mērogā stingri iesaka nelietot ivermektīnu COVID-19 profilaksei un ārstēšanai, jo neesot iegūti nekādi pārliecinoši pierādījumi, ka šīs zāles būtu efektīvas, tā uzsver ZVA pārstāve Ineta Popēna.

Apsekojot kādu veterināro klīniku, raidījums pārliecinās, ka cilvēki patiešām vēršas dzīvnieku aptiekā, lai iegādātos ivermektīnu saturošus medikamentus.

Tikmēr Zāļu valsts aģentūra uzsver - medikamentu cīņā ar COVID-19 ir, taču to neesot daudz. Pašlaik šīs slimības ārstēšanai ir reģistrētas vienas zāles - remdesivīrs, kas ir pretvīrusa līdzeklis. To lietojot tikai slimnīcās un smagu stāvokļu gadījumā. Eiropas Zāļu aģentūrā vērtēšanā esot vēl vairākas zāles, taču arī tās paredzētas lietošanai ārstniecības iestādēs - pacientiem ar smagu slimības gaitu, nevis lietošanai plašākā sabiedrībā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:21

Jaunākās diskusijas