Zinātnieki: Covid-19 pacienti ožu zaudē pēkšņi

tautaruna.lv 22.augusts 2020, 14:44
 
pexels.com
Ožas zudums jaunā koronavīrusa dēļ esot unikāls un atšķiras no ožas zaudēšanas saaukstēšanās vai gripas gadījumā, secinājuši Eiropas zinātnieki, kuri pētīja pacientu pieredzi, raksta BBC.

Kā norāda zinātnieki, kad Covid-19 pacienti zaudējot ožu, tas notiekot pēkšņi. Parasti šiem slimniekiem slimības laikā nav aizlikts vai tekošs deguns, kā ir gripas un saaukstēšanās gadījumā, un viņi ar to var brīvi elpot.

Tāpat tiek ietekmēta arī garšas izjūta, jo tā ir saistīta ar ožu, norāda zinātnieki izdevumā "Rhinology". Koronavīrusa pacienti nevarot noteikt atšķirību starp skābu un saldu garšu. Eksperti uzskata, ka tas notiek tāpēc, ka vīruss ietekmē nervu šūnas, ka saistītas ar abām maņām.

Pētījumā piedalījās 30 brīvprātīgie - 10 cilvēki ar Covid-19, 10 ar saaukstēšanos un 10 veseli cilvēki, kuriem nebija saaukstēšanās vai gripas simptomu.

Pamatīgāku ožas zudumu piedzīvoja tieši Covid-19 pacienti. Viņi mazāk spēja identificēt smakas un nespēja atšķirt garšas. Īstanglijas Universitātes profesors Karls Pilpots norādīja, ka pētījumā atklātās atšķirības palīdzēs nākotnē labāk atšķirt Covid-19 simptomus no saaukstēšanās vai gripas.

Profesors piebilda, ka lielākajai daļai pacietnu ožas un garšas sajūta atjaunojoties dažu nedēļu laikā pēc Covid-19 izslimošanas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:58

Jaunākās diskusijas