VIDEO: Uz Eiropas lielākā aktīvā vulkāna piefiksēta īpaši reta parādība

Portāls nra.lv 9.aprīlis, 16:30
 
Ekrānuzņēmums / YouTube
Etnas kalns Sicīlijā, lielākais aktīvais vulkāns Eiropā, kopš pagājušās nedēļas pūš debesīs iespaidīgus "dūmu gredzenus".

"Vulkāna virpuļu gredzeni", kas ir reta parādība, ko rada ātras gāzes izplūdes un ventilācijas formas kombinācija, izplūda no jauna krātera, kas otrdien atvērās Etnas virsotnē.

Boriss Behnke, Katānijas Nacionālā ģeofizikas un vulkanoloģijas institūta vulkanologs, savā "Facebook" ierakstā paskaidroja, ka "neviens vulkāns uz Zemes nerada tik daudz tvaika gredzenu ("vulkāna virpuļgredzeni") kā Etna".

Etna pārspēj visus iepriekšējos rekordus, rakstīja Behnke. "2024. gada 2. aprīļa vēlā pēcpusdienā dienvidaustrumu krātera ziemeļaustrumu malā atvērās neliela atvere, radot kvēlojošu gāzi," viņš piebilda.

"Nākamajā rītā bija redzams, ka rodas iespaidīgs daudzums tvaika gredzenu, un šī darbība turpinās kopš tā laika, jau izdalot simtiem, ja ne tūkstošiem šo skaisto gredzenu."

Nav ziņu par īpašiem traucējumiem apkārtējos ciemos vai Katānijas lidostā, kas bieži tiek slēgta lielu izvirdumu gadījumā.

Etnas kalns pēdējo desmit gadu laikā ir bijis gandrīz nemainīgas aktivitātes stāvoklī.

2021. gadā Etna sešu mēnešu laikā izvirda tik daudz vulkānisko materiālu, ka tā augstums palielinājās gandrīz par 30 metriem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:08

Jaunākās diskusijas