Polijas prezidents uzliek veto grozījumam likumprojektā par avārijas kontracepciju

Portāls nra.lv 31.marts, 17:30
 
Unsplash
Polijas prezidents Andžejs Duda piektdien uzlika veto Polijas farmācijas likuma grozījumam, kas paredz avārijas kontracepcijas pieejamību bez receptes jauniešiem, kas ir vecāki par 15 gadiem.

Prezidenta veto var atcelt ar trīs piektdaļu deputātu vairākumu parlamenta apakšpalātā, tomēr tas nozīmē, ka valdošā koalīcija nespēs savākt atbalstu.

Polijas labējā spārna partija „Likums un taisnīgums” (PiS), kas ieviesa vienu no stingrākajiem abortu likumiem Eiropā, no līderpozīcijām atkāpās pērn oktobrī, un jaunā valdošā koalīcija nav vienota par likuma izmaiņām.

Prezidenta lēmums, lai arī nebija pārsteigums, izraisīja komentāru vilni.

"Avārijas kontracepcija būs pieejama neatkarīgi no prezidenta viedokļa šajā jautājumā, kurš savu lēmumu pamato ar māņticību, nevis medicīnas zināšanām," sacīja vienlīdzības ministre Katažina Kotula.

"Turcija, Serbija, Ungārija. Un Polija. ar Dudas lēmumu," rakstīja Pilsoniskās koalīcijas deputāts Kšištofs Brejza, kurš piebilda, ka šīm valstīm ir visierobežotākā pieeja avārijas kontracepcijai Eiropā.

"Māņticība un konservatīvā ideoloģija ir uzvarējušas zinātni un sieviešu tiesības," rakstīja kultūras ministres vietniece Džoanna Šēringa-Vīlgusa. "Par laimi šie ir Andžeja Dudas prezidentūras pēdējie mēneši," viņa piebilda.

Dudas otrais un pēdējais termiņš beidzas 2025. gadā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:50

Jaunākās diskusijas