Apmeklētāja sašutusi: kafejnīcā Rīgas centrā ignorē latviešu valodu

tautaruna.lv 26.jūlijs 2023, 5:00
 
Ilustratīvs attēls / Dmitrijs Suļžics /F64
Kāda rīdziniece vērš uzmanību uz “Galerijā Centrs” esošo kafejnīcu “Ginger”, kur darbinieki vairākus mēnešus ignorē mūsu valsts prasības un ar klientiem nekomunicē latviešu valodā, vēsta "Bez Tabu".

Kā norāda skatītāja, viņa par šo pārkāpumu informējusi Valsts valodas centru, taču vairāku mēnešu laikā tā arī nav novērojami nekādi uzlabojumi.

"Pirms 3 mēnešiem aizrakstīju Valsts valodas centram sūdzību par “Galerijā Centrs” esošu ēstuvi “Ginger”, kur neviens darbinieks nerunā latviešu valodā. Tikai angļu. Ir pagājuši 3 mēneši, tur joprojām strādā tās pašas meitenes, kuras pat labdien latviešu valodā nav iemācījušās pateikt, uzreiz aicina pāriet uz angļu valodu. Vai tas ir normāli, ka mēs tā cīnāmies pret krievu valodu apkalpošanā, bet tagad mums būs jāmācās angļu valoda, lai paēstu?"

Valsts valodas centrā norāda, ka šogad pārbaudēs devies 46 pārbaudēs, kur ikvienā konstatēti pārkāpumi. “Galerijā Centrs” esošās kafejnīcas gadījumā sodīti trīs darbinieki. Divām personām 80 eiro sods, vienai 150.

"Valsts valodas centrs šādās situācijas neatlaiž darbiniekus no darba, tā nav mūsu kompetence. Mums ir tiesības sodīt darba devēju par darba līguma noslēgšanu ar darbiniekiem, kuriem valsts valodas lietojums nav atbilstošs normatīvo aktu prasībām".

“Ginger” gadījumā gan darba devējs vien brīdināts. Ēdināšanas iestādēs ir liela kadru mainība, kā arī iepriekš sodītas juridiskas personas nekautrējas mainīt uzņēmumu un darbību turpināt

Aira Semjonova, Valsts valodas centra pārstāve, skaidro:

"Darba devējs netika saukts pie atbildības, jo tas nesen bija reģistrēts, kafejnīca tiko bija uzsākusi darbu. Mēs savā darbā ievērojam principu “Konsultē vispirms”. No pagājušā gada jūnija esam saukuši pie atbildības 10 komersantus par darba līgumu noslēgšanu ar darbinieku, kurš valsts valodu nelieto nepieciešamajā apjomā. Tikai viens process beidzies ar reālu soda izpildi, pārējos gadījumos SIA vairs neeksistē, izslēgti no reģistra un tamlīdzīgi."

Valsts valodas centrā norāda, ka tuvākajā laikā atkārtoti dosies uz minēto kafejnīcu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas