Absurds! Latvijā tirgo kartes ar Ukrainas daļu Krievijas sastāvā

tautaruna.lv 5.aprīlis 2022, 7:00
 
Ekrānuzņēmums/Bez Tabu
Krievu literatūras grāmatnīcās Latvijā tirgo Krievijā izdotus ģeogrāfijas atlantus, kuros daļa Ukrainas teritorijas iezīmēta Krievijas sastāvā, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

“Bez Tabu” redakcijā vērsās Linards, kuru mulsina redzētais pašmāju izdevēja “Jāņa sēta” Pasaules ģeogrāfijas atlantā: Ukrainas kartē īpaši iezīmēta Krima un Donbasa reģions. Aplūkojot karti viņam šķiet, ka izdevējs šos reģionus jau atdalījis no Ukrainas.

“Jaunajā atlantā ir atsevišķi reģioni: Donbass un Krima. Esam atzinuši to neatkarību? Nākamajā atlantā jau var gaidīt mazus okupantu karodziņus klāt un pēc tam jau pilnīgu pievienošanu Krievijai?”

Kartogrāfijas un ģeotelpisko risinājumu uzņēmuma ”Jāņa sēta” galvenais redaktors Jānis Turlajs raidījumam norādīja, ka reģioni kartē nav atdalīti no Ukrainas. Īpaši tos iezīmējot, tiekot sniegta pēc iespējas plašāka informācija par situāciju reģionos. Līdzīgi iezīmētas arī citu valstu, piemēram, Moldovas, Gruzijas, Azerbaidžānas daļas kā Krievijas ietekmētas teritorijas ar nenoregulētu politisko statusu.



Šie reģioni jau astoņus gadus ir Ukrainas teritorijas, kas ir atrautas no Ukrainas. Protams, nelikumīgi atrautas. Mēs rādām tās kā Ukrainas sastāvdaļas. Tās nav atdalītas ar valsts robežu. Karšu lietotāju lielākajai daļai ir svarīgi redzēt, kur ir šīs problēmas. Teksta sadaļā (atlanta beigās-red. “Bez Tabu”) paskaidrojam, kas notiek šajos reģionos. Ir situācija “de iure”, pie kuras pieturamies, bet ir arī situācija “de facto”, kas notiek reģionos gadiem ilgi. Cilvēkiem, kuri turp brauks, ir jārēķinās, ka tur būs citi noteikumi, nekā tur, kur tie atrodas juridiski [Ukrainā]," stāsta ”Jāņa sēta” galvenais redaktors Jānis Turlajs

“Bez Tabu” komanda apmeklēja krievu literatūras grāmatnīcas, kurās tirgo arī Krievijā izdotus pasaules ģeogrāfijas atlantus. Žurnālisti pārliecinājās, ka vairākos, pavisam svaigos izdevumos, Krimas pussala, kas starptautiski atzīta kā Ukrainas teritorija, skaidri iezīmēta Krievijas sastāvā.

Šādu izdevumu tirgošana veikalos Latvijā nav saprotama, norādīja Ārlietu ministrijas pārstāvis Jānis Beķeris, kurš pauda cerību, ka šādas kartes netiek izmantotas kā mācību materiāls Latvijas mācību iestādēs. Beķeris uzsvēra, ka Krimas pievienošana Krievijai nav starptautiski atzīta. Arī tā saucamais referendums par Krimas pievienošanu Krievijai bija nelikumīgs, tas nav starptautiski atzīts, piebilda Beķeris.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:31

Jaunākās diskusijas