Nelaiķi no morga tuviniekiem atdod kailu, ieliktu maisā un liek vest ar savu auto

Portāls nra.lv 3.septembris 2021, 21:14
 
Vladislavs Proškins/F64
Pēc tuvinieka nāves Daugavpils slimnīcā sēru jau tā nomāktos piederīgos satriec ārstniecības iestādes personāla attieksme, vēsta "Bez tabu".

Mirušā ķermeni savākt no morga izsaukta nelaiķa meita, kurai tēva mirstīgās atliekas izsniegtas kailas, ievietotas melnā maisā. Pašai nācās mirušā tēva ķermeni ievietot personīgajā automašīnā un vest prom.

“Bez Tabu” redakcijā vērsās Kaspars, kura 86 gadus vecais vectēvs nomira Daugavpils Reģionālajā slimnīcā. Viņš raidījumam stāstīja savas tantes, mirušā meitas piedzīvoto slimnīcā pēc viņas tēva nāves.

"Esam sašutuši, ka Daugavpils slimnīcā viņu atdeva kā gaļas gabalu. Sajutāmies kā, rupji izsakoties, pie cūkām. Mirušā meita aizbrauca pakaļ tēvam, manam vectēvam, atdeva pliku, celofāna maisā. Pateica, ka vīrusa [Covid-19] dēļ jāved prom tādā veidā. Viņa nokavēja divas minūtes pēc darbinieka darba laika, tāpēc vēl nolamāja viņu. Vienkārši rupji nolamāja, ķermeni iemeta mašīnā un pateica - pazūdi! Teica, lai ved prom, paši dezinficē, lai vedam, kur gribam. Viņa nesaprot, kā tā, viņa raud, jo tēvs nomira, bet viņu vēl nolamā!" stāstīja Kaspars.

“Bez Tabu” uzrunāta, slimnīcas vadība atzīst nopietnu komunikācijas kļūmi, jo personāls nepaskaidroja tuviniecei, ka mirušā ķermeņa savākšanai iespējams norīkot apbedīšanas firmu, lai jau tā emocionāli smagajā laikā pēc tēva nāves meitai nebūtu jāredz tuvinieka mirušais ķermenis maisā un jāpārvadā automašīnā.

Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Grigorijs Semjonovs izteica nožēlu par darbinieka rīcību un atvainojās. Viņš notikušajā saskata komunikācijas kļūdu. Vadītājs uzskata, ka darbinieks rīkojies ne vien neiecietīgi, bet arī pretrunā vadlīnijām, kas regulē pareizu rīcību ar slimnīcā mirušā ķermeni, kurš bijis inficēts ar Covid-19.

Vadlīnijas nosaka, ka, lai izvairītos no saskarsmes ar aizvien infekciozo ķermeni, nelaiķis nav jāsaģērbj, bet gan pirms transportēšanas uz pēcnāves aprūpes vietu mirušais jāievieto speciālā maisā, kas konkrētajā gadījumā izdarīts. Savukārt personīgās mantas uzglabā kā potenciāli bīstamas infekcijas pārnešanas ziņā un nodod piederīgajiem ar instrukcijām, kā veikt mantu dezinfekciju vai utilizāciju, izņemot dokumentus, kas nepieciešami apbedīšanas pakalpojumu saņemšanai - tos dezinficē un izsniedz piederīgajiem.

Vadlīnijas arī nosaka, ka mirušā ķermenis jānodod apbedīšanas pakalpojumu sniedzējam, kam jāveic no Covid-19 mirušā ķermeņa dezinfekciju. Līdz ar to piederīgajiem nebija jāredz un jāsaņem maisā ievietotais mirušā tuvinieka ķermenis, kur nu vēl jāved privātajā transportlīdzeklī, ne vien ētisku, bet arī drošības apsvērumu dēļ, lai infekcija neizplatītos tālāk, norādīja slimnīcas valdes loceklis Semjonovs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:01

Jaunākās diskusijas