Jaunietis, kurš piedzīvoja klīnisko nāvi, no zīdaiņa stadijas atkopies līdz bērnudārznieka līmenim

Lelde Veinberga 26.septembris 2020, 9:45
 
Pixabay
Pērn augusta beigās Liepājas Reģionālajā slimnīcā tika nogādāts 14 gadus vecs jaunietis, kurš draugu kompānijā bija saostījies šķiltavu gāzi. Sekas bija gandrīz letālas. Lai gan jaunieti izdevās atdzīvināt, nebija skaidrs, kāda būs viņa turpmākā dzīve. Portāls liepajniekiem.lv atklājis, kā klājas tagad jau 15 gadus vecajam jaunietim.

Ārsti pārliecināti, ka grobiņnieka stāsts ir medicīnisks brīnums. Šodien jau puisis jūtoties puslīdz labi - pats staigā, ēd, ģērbjas, runā, nokārtojas.

Ja pirms gada viņš bija zīdaiņa vecuma attīstības stadijā, tad tagad jau sasniedzis trīs līdz sešus gadus veca bērna attīstību. Dažās situācijās pat novērojama sākumskolēna attīstība, ārsti stāsta portālam.

Pēc negadījuma zēns komunicēja, tikai norādot ar pirkstu un paužot emocijas ar mīmiku un dažādām skaņām. Tāpēc viss slimnīcas personāls, kas ilgi strādāja ar puiku un palīdzēja viņam attīstīties, ir gandarīts par redzamo kraso atšķirību.

Arī personības iezīmes pusaudzis nav zaudējis. “Viņš ir kārtīgs, jauks, pieklājīgs un sirsnīgs. Par laimi, par funkcijām, kuras nespēj veikt, viņš īpaši daudz nepārdzīvo, kaut arī apzinās”. Bet mokošākais esot tas, ka nav iespējams prognozēt, kā attīstība virzīsies. “Šeit mēs esam bezspēcīgi kaut ko minēt, jo tas, cik tālu viņš ar savu gribasspēku ir ticis, jau ir neiedomājami. Ja jūs man prasāt, vai viņš kādreiz būs pilnīgi normāls, es teiktu - nē. Bet es arī pirms tam nedomāju, ka viņš pats kādreiz staigās un runās. Tāpēc ticība brīnumam tomēr saglabājas,” domā ārste Jūlija Cīrule-Galuza.

Arī jaunieša tagadējā skolotāja Lāsma Novada no Liepājas Līvupes pamatskolas - attīstības centra, kurā jaunietis mācās pamatskolas pēdējā klasē, cer uz vēl labāku attīstību, jo sadzīviski viņš esot atjaunojis savas funkcijas labā līmenī. “Bet zināmi robi, protams, jūtami. Brīžiem liekas, ka šo jau viņš sapratīs, bet tad pēkšņi elementāra lieta zēnam liekas sarežģīta. Visgrūtāk viņam ir orientēties telpā un plaknē, piemēram, viņa ikdienas uzdevums ir uz tāfeles uzrakstīt datumu, bet viņam tas sagādā grūtības. Vai, piemēram, katru dienu viņš pārjautā - kur klasē atrodas gružkaste, pašam ir grūti to atcerēties,” stāsta skolotāja. “Viņš prot lasīt, prot arī rakstīt, tikai ar drukātiem burtiem, bet, piemēram, reizrēķinu viņš nepavisam nesaprot.”

Jau vēstīts, ka jaunieti mediķi atrada klīniskās nāves stāvoklī. Puisi izdevās izglābt tikai tāpēc, ka ostīšanas kompanjons tomēr noreaģēja adekvāti un izsauca ātros. Draugs acīmredzot bija vai nu izturīgāks, vai tik dziļi gāzi nebija ieelpojis, jo spēja atbildēt uz mediķu jautājumiem.

"Glābšanas apstākļi bija apgrūtināti. Puikas to gāzi bija elpojuši zem vecā dzelzceļa tilta Ezermalas ielas galā. Piekļūt notikuma vietai bija sarežģīti, puisi nācās reanimēt esošajos apstākļos," notikušo atceras brigādes ārsts Aleksandrs Osipovs.

Aptuveni mēnesi pēc notikušā pusaudža ārstējošā daktere norādīja, ka jaunietis atrodoties 10 mēnešus veca bērna stadijā. Mediķi norādīja, ka puisim viss būs jāmācās no jauna - staigāt, runāt, nokārtoties, ēst. Līdzīgi kā zīdainim.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:15

Jaunākās diskusijas