Saulkrastos uzsprāgušais pirotehniķis strādāja kopā ar mazgadīgo dēlu un ar to lepojās

Portāls nra.lv 9.oktobris 2017, 12:27
 
Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency
Biedrības AEMESA FAVILLE, kura apvieno pirotehnikas un spridzināšanas darbu uzņēmumu, LR Valsts policijas un citu drošības struktūru esošos un bijušos darbiniekus, publicējusi viedokli par Saulkrastu trāgēdiju, kurā bojā gāja pieci cilvēki, tai skaitā pazīstamais pirotehniķis Ilmāru Āboltiņš.

Biedrība norāda, ka ar Āboltiņa un viņa sievas uzņēmumu “Svētku aģentūra” tika noslēgta sadarbība 2011. gadā.

"Sākotnējā sadarbība bija ļoti veiksmīga, jo nozares pārstāvji bija vienisprātis, ka nepieciešams veikt virkni pasākumu, lai sakārtotu nozari un tā funkcionētu pēc vienotiem, pamatā drošībā balstītiem, principiem. Tika apzināta virkne problēmu - nevēlēšanās ieguldīt darbinieku apmācībā, un nepietiekams sertificēto pirotehniķu skaits uzņēmumos, resursu ekonomija, lai panāktu maksimāli zemāko cenu u.c.

Domstarpības ar Ilmāru Āboltiņu eskalēja 2015. gadā, kad par nelojālu attieksmi pret biedriem, profesionālās ētikas pārkāpumiem un bezatbildīgu profesionālo darbību, viņš no biedrības tika izslēgts, norāda biedrība.

Biedrība norāda, ka lai arī 5. oktobra vakarā notikušais ir traģiska nelaime, tomēr ar nožēlu tā secina, ka tas ir likumsakarīgs notikums.

"Ilgstoši Ilmārs Āboliņš publiski uguņošanu veidošanā iesaistīja savu nepilngadīgo dēlu Nilu Kazradzi kopā ar viņa klasesbiedriem, kas ir klajš gan Darba tiesību, gan Pirotehnisko Izstrādājumu aprites likuma pārkāpums. Ar šo faktu profesionālais pirotehniķis pat lepojās un veidoja publikācijas presē. Savukārt drošību sargājošās iestādes neizrādīja nekādu interesi par šo faktu.

Neizprotams ir arī apstāklis, ka pēc Licences anulēšanas uzņēmumam “Svētku aģentūra”, netika anulēti pirotehniķa sertifikāti atbildīgajām amatpersonām, tāpat “Svētku aģentūra” vēl aizvien (2017. gada 9. oktobrī) nav dzēsta no Licencēto pirotehnisko palapojumu sniedzēju saraksta, kas publicēts LR Valsts policijas mājas lapā, tādejādi maldinot pakalpojumu izmantotājus. Ņemot vērā, ka SIA “Svētku aģentūra” bija nozīmīgs spēlētājs Latvijas pirotehnikas tirgū, veidojot publiskas uguņošanas tādās pašvaldībā kā Liepāja, Ādaži, Olaine u.c., šāda nolaidība faktiski robežojas ar sabiedrības drošības apdraudējumu, norāda biedrība.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:52

Jaunākās diskusijas