Pedagoģe par evakuāciju: Es biju tuvu asarām, visa trīcēju

tautaruna.lv 10.oktobris 2023, 15:31
 
F64
Otrdien visu Latviju pāršalca vēsts par to, ka vairākas Latvijas skolas saņēmušas terorisma draudu vēstules un steidzami tika organizēta skolēnu un mācībspēku evakuācija no mācību iestādēm. Viena no izglītības iestādēm, kurā arī tika saņemta draudu vēstule, bija Ķekavas novada pirmsskolas izglītības iestāde "Bitīte". Viena no pedagoģēm stāsta par piedzīvoto.

Pedagoģe atklāj, ka sākotnēji par ārkārtas situāciju paziņoja bērnudārza vadītāja, bet pēc tam visās bērnudārza telpās sāka skanēt informācija par nepieciešamību evakuēties ārkārtas situācijas dēļ.

Pedagogi nekavējoties sāka ģērbt bērnus, lai vestu ārā. Mērķis bija pēc iespējas ātrāk tikt ārā no ēkas, tāpēc daži bērni pat esot bijuši zandalēs, bet pedagogi bez virsdrēbēm. Lai gan pedagogi centās saglabāt mieru un bija informēti, kā rīkoties ārkārtas situācijās, satraukums un neziņa par notiekošo tomēr bija.

"Es centos to neizrādīt, bet biju tuvu asarām, iekšā visa trīcēju," stāsta viena no pedagoģēm.

Kad audzinātājas ar bērniem bija pametušas bērnudārza ēku, visi bērni tika saskaitīti un nogādāti uz Katlakalna kultūras namu. Audzinātajas nekavējoties sazinājās ar vecākiem un pusotras stundas laikā, piesaistot ne tikai vecākus, bet arī vecmāmiņas un citus radus, visi bērni nonāca mājās.

Jau ziņots, ka vairākās mācību iestādēs visā Latvijā šodien saņemts identisks e-pasts par iespējamiem drošības riskiem. Šāda veida e-pasti policijas redzeslokā nonākuši arī iepriekš, kad dažādām iestādēm, pat simtiem adrešu, ticis sūtīts identisks teksts, līdzīgi kā šoreiz.

Līdz šim noskaidrots, ka izplatīti vismaz trīs veidu paziņojumi no vairākām adresēm, taču redzams, ka sūtītājs ir ģenerējis dažādas e-pasta adreses un visi gadījumi ir sasaistīti. E-pastus saņēmušas ap 300 izglītības iestādes.

Valsts policija šos gadījumus vērtēs kriminālprocesā. Kriminālprocess sākts par apzināti nepatiesa paziņojuma par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu.

Policija vērtē, ka šo darbību mērķis bija satraukt Latvijas sabiedrību un destabilizēt iestāžu darbu, tomēr šobrīd satraukumam nav pamata. Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks pašlaik nevarot pateikt, vai tā bijusi Latvijai nedraudzīgu valstu organizēta akcija vai kādi citi rīcības motīvi, jo policija strādā un cenšas saprast, no kurienes šie draudi izplatīti. "Cerēsim, ka izdosies sadzīt pēdas šim cilvēkam vai cilvēku grupai, kas tehnoloģiski nav vienkārši," piebilda policijas priekšnieks.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 18:33

Jaunākās diskusijas