Kā izvēlēties malkas skaldītāju?

Publicitātes materiāls 27.jūlijs 2023, 12:05
 
Publicitātes foto
Teicienu - “Gatavo ratus ziemā, bet ragavas vasarā”, var droši attiecināt uz kurināmā sagādi nākamai apkures sezonai. Joprojām daudzās mājās un saimniecībās malkas apkure ir svarīgs siltuma avots, tādēļ rūpes par lētas un kvalitatīvas malkas iegādi sākas gandrīz tūlīt pēc iepriekšējās apkures sezonas beigām.

Nereti, izvērtējot skaldītas malkas iegādes izmaksas, tiek pieņemts saimnieciski izsvērts lēmums malku gatavot pašu spēkiem. Spēcīgs vīrs ar elektrozāģi un cirvi var paveikt daudz, taču nesalīdzināmi efektīvāk un ātrāk strādās malkas skaldītājs.

Mehāniskais, elektriskais vai benzīna malkas skaldītājs

Malkas skaldīšana ar pareiziem instrumentiem un skaldīšanas iemaņām, ir darbs, ko pieprot arī daiļā dzimuma pārstāves. Tāpat ir daudzi cilvēki, kam patiesi patīk šī fiziski smagā nodarbe, bet arī viņiem lieti noderēs dažādi asprātīgi rokas palīgmehānismi. Ja Jūs vēlaties tādus iegādāties, tad labus modeļus iespējams atrast starptautiskajos interneta veikalos, vienīgi to pasūtīšana jāveic savlaicīgi, jo pieprasījums, kā likums, pārsniedz piedāvājumu.

Ja malkas skaldīšana ir sezonāla nepieciešamība, tad vērts izvēlēties kādu no rūpnieciski ražotajiem elektriskajiem vai benzīna malkas skaldītājiem. Laiks, kad malkas skaldītāji bija masīvas ierīces, kuras apkalpoja vairāki cilvēki, ir palicis pagātnē. Dažāda izmēra, veida un jaudas ierīces piemērotas dažādām skaldīšanas vajadzībām un apjomiem. Jo mazāks ir skaldāmās malkas apjoms, jo vienkāršāka var būt ierīce, savukārt, tehnika skaldīšanai komerciālām vajadzībām atšķirsies ar dažādām palīgfunkcijām, aprīkojumu un transportēšnas iespēju.

Elektriskie malkas skaldītāji

Šī tipa skaldītāji neprasa pamatīgu apkopi, kā arī to cena ir zemāka. Elektriskie malkas skaldītāji būs piemēroti nelielai mājsaimniecībai. Tā, piemēram, hidraulisks malkas skaldītājs, ko darbina elektromotors, no sava operatora prasīs minimālu fizisku piepūli. Parasti elektriskie malkas skaldītāji spēj saskaldīt vidēja vai maza diametra koka bluķīšus ar stumbra diametru no 20 - 40 cm. Lielākas jaudas un profesionālie elektriskie malkas skaldītāji varētu tikt galā ar bluķiem līdz pat 50 cm diametrā vai vairāk.

Benzīna malkas skaldītāji

Šie ir jaudīgāki un dārgāki modeļi, kurus izmanto lielāku malkas apjomu skaldīšanai. Jaudīgiem modeļiem būs arī transportlente, kas pagales uzreiz nogādās automašīnas kravas kastē vai citā saskaldītās malkas konteinerā. Izvēloties ierīci ar četru taktu dzinēju, bez problēmām varēsiet saskaldīt 60 cm garu cietas koksnes baļķēnu.

Sīkāku informāciju par benzīna un elektrisko malkas skaldītāju izvēli varat atrast šeit - https://220.lv/lv/g/kuru-malkas-skalditaju-izveleties

Spiediena spēks, svars un izmērs

Iegādājoties baļķus vai neskaldītu malku, jārēķinās, ka kravā var būt dažāda izmēra, diametra un atšķirīgas koksnes kokmateriāli, tādēļ - jo lielāka diametra un garuma koksne jāsaskalda, jo jaudīgāka ierīce būs nepieciešama.

Vēl būtisks parametrs ir spiediena spēks - jo tas lielāks, jo blīvāku koksni un lielākus bluķus varēs ar ierīci pāršķelt. Lapu koku baļķēnus saskaldīt spēs pat nelielas jaudas malkas skaldītājs, savukārt zarainu egli vai ozolu spēs šķelt vienīgi jaudīga ierīce.

Iegādāts malkas skaldāmais palīdzēs ātri sagatavot kurināmā krājumus nākamajai apkures sezonai, turklāt darbs Jūs negurdinās un atliks vairāk laika citiem darbiem un pelnītai atpūtai.

Strādājot ar malkas skaldītāju pievērsiet uzmanību darba drošībai, neaizmirstiet uzvilkt piemērotu apģērbu un apavus, cimdus un aizsargbrilles. Novietojiet malkas skaldītāju uz līdzenas virsmas un pārliecinaties, ka ierīce ir droši nostiprināta un nevar izkustēties darba laikā, tāpat neļaujiet maziem bērniem un mājdzīvniekiem atrasties malkas skaldītāja tuvumā. Vairāk info par drošību darbam ar dārza tehniku var atrast šeit.

APMAKSĀTA REKLĀMA



Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas