Cipule neizpratnē - viņas dēlam liek mācīties krievu valodu

tautaruna.lv 6.septembris 2023, 9:20
 
Kaspars Krafts/F64
Pēc dzejnieces un publicistes Liānas Langas ieraksta mikroblogošanas vietnē "X", kurā viņa pauž neizpratni, kāpēc skolēniem tiek spiests mācīties krievu valodu, ierakstu komentējusi arī Liene Cipule, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore.

"Ar kādām tiesībām un kāpēc skolēniem tiek uzspiesta agresorvalsts, bijušā kolonista krievijas valoda apmācībās? Kampaņa #RunāLatviski kategoriski pieprasa izbeigt šo postsovetisko, postkoloniālo un latviešus pazemojošo praksi!" raksta Langa.

Tikmēr Cipule šī ieraksta kontekstā atklāj, ka viņas dēlam skolā liek mācīties krievu valodu bez izvēles iespējām.

"Dēlam rīt nultā stunda. Pirmā jaunajā vidusskolā. Krievu valoda. Bez izvēles mācīties citu vai aizstāt ar apliecību par otras valodas mācīšanos par maksu kursos. Izvēle nebija arī pamatsolā. Kā motivēt?" pauž Cipule.

Viņa piebilst: "Viņam disonē mūsu ģimenes attieksme pret karu ar to, ka jāmācās šī valoda, bez iespējas atteikties. Izvilka atzīmi pamatskolā, jo tā ietekmē vidējo. Vilks jau atkal. Tikai grūti atbildēt uz pusaudža - kāpēc? ... Parasti varu, te bija brutāls - tāpēc, ka tāpēc."

Tikmēr komentāros daļa cilvēku iesaka nevis motivēt dēlu mācīties krievu valodu, bet mēģināt šo situāciju atrisināt tā, lai valoda nebūtu jāmācās - rakstīt iesniegumu skolas vadībai, protestēt, neapmeklēt stundas, utt.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas