Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Šlesers piesakās vadīt valdību un jau dala ministru amatus

Šodien partijas LPP/LC kongresā tās līdzpriekšsēdētājs Ainārs Šlesers pauda gatavību uzņemties valdības vadīšanu vēl līdz 10.Saeimas vēlēšanām un jau nosauca iecerēto ministru vārdus.

Šlesers pauda viedokli, ka 2010.gada valsts budžets, lai cik slikts tas arī būtu, ir noteikti jāpieņem, lai nesarežģītu attiecības ar starptautiskajiem aizdevējiem, bet pēc budžeta pieņemšanas Valda Dombrovska (JL) valdībai, pēc politiķa domām, ir iespējami ātri jādemisionē, jo neesot jēgas turpināt veģetēt, nepiedāvājot reālu programmu valsts izvešanai no krīzes.

Šlesers paziņoja, ka ir gatavs uzņemties valdības veidošanu pēc 10.Saeimas vēlēšanās, kurās LPP/LC cer iegūt pietiekami daudz mandātu, lai kopā, vēlams, tikai ar vienu partiju varētu izveidot valdību. Ja Valsts prezidents uzticētu veidot valdību vēl pirms vēlēšanām, viņš labprāt uzņemtos arī to un radikāli samazinātu ministriju skaitu.

Pēc Šlesera teiktā, Latvijā pilnībā pietiktu ar septiņiem ministriem un premjeru - tā būtu maza, kompakta un kompetenta valdība. Politiķis domā, ka reformām nevajadzētu skart vienīgi Finanšu, Ārlietu un Zemkopības ministrijas, jo lauksaimniecība Latvijā ir ne vien uzņēmējdarbība, bet daudziem arī dzīvesveids.

Pārējās ministrijas Šlesers iecerējis radikāli reformēt. Pēc viņa domām, Ekonomikas ministrija ir jāapvieno ar Satiksmes ministriju, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju un Vides ministriju. Apvienot vajagot arī Iekšlietu, Tieslietu un Aizsardzības ministrijas, jo "mēs neplānojam ne arvienu karot". Savukārt apvienojot pašreizējās Labklājības un Veselības ministrijas, tiktu izveidota Ģimenes un sociālo lietu ministrija. Arī Izglītības un Kultūras ministrijas varot apvienot, "ja ir pareizais cilvēks".

Šlesers pagaidām nenosauca, ko viņš vēlētos redzēt finanšu ministra amatā, bet norādīja, ka izraudzīties finanšu ministru ir jābūt premjera atbildībai. Šlesers visai atzinīgi izteicās par pašreizējā zemkopības ministra Jāņa Dūklava darbību, kurš varētu turpināt darbu arī jaunajā valdībā, ja lauksaimnieki viņu atbalsta.

Politiķis pats būtu gatavs vadīt apvienoto Ekonomikas un Satiksmes ministriju, bet esot arī citi cilvēki, kuriem ir liela pieredze politikā un biznesā un kuri būtu piemēroti šim amatam. LPP/LC līderis sacīja, ka visai atzinīgi vērtē Māra Riekstiņa (TP) darbību ārlietu ministra amatā, bet esot vajadzīga kadru rotācija. Karina Pētersone (LPP/LC) varot zināmā mērā līdzināties Hilarijai Klintonei, un par tādu "gudru un šarmantu" ārlietu ministri Latviju citas valstis apskaustu.

Apvienotās Izglītības un Kultūras ministrijas vadībā Šlesers redz bijušo premjeru Andri Bērziņu (LPP/LC), kurš pats nāk no skolotāju vides un esot apliecinājis savas labās menedžera spējas. Savukārt apvienoto Labklājības un Veselības ministriju spēšot vadīt bijušais bērnu lietu ministrs Ainārs Baštiks (LPP/LC), bet apvienoto Iekšlietu, Tieslietu un Aizsardzības ministriju - Dainis Turlais (LPP/LC).

Rīgas vicemērs slavēja sadarbību, kāda LPP/LC Rīgas domē izveidojusies ar "Saskaņas centru". Tā kā koalīcijā ir tikai divi partneri, lēmumus esot iespējams pieņemt ātri un neviens nespodrinot savas spalvas.

Šlesers stāstīja, ka pašreizējā koalīcija pašvaldībā iestājas par ģimeniskajām vērtībām, tāpēc darīšot visu, "lai Rīgā nekādi praidi neatkārtotos", jo sabiedrības lielākā daļa tos neatbalsta. Vicemērs apgalvoja, ka šāda nostāja nemainīsies, pat ja tiks izteikti pārmetumi par iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

LPP/LC kongresu uzrunāja arī Rīgas mērs Nils Ušakovs, kurš ironizēja, ka pēc 20 gadiem Latvijas vēstures grāmatās tiks aprakstīta politisko partiju bloku veidošana "pret Ušakova - Šlesera bloku". Politiķis izteicās, - ja viņa vietnieks Šlesers aizies strādāt valdībā, viņam būšot cilvēcīgi žēl.

Valdības sēdes, pēc Šlesera teiktā, patlaban notiekot atrauti no dzīves, jo ministri tikai izskata dokumentus, kurus tiem sagatavojuši ierēdņi. LPP/LC līderis pauda viedokli, ka valdības sēdēs ir jāpiedalās lielākajiem darba devējiem, kuri spēj nodrošināt jaunas darbavietas.

Šlesers pauda viedokli, ka "kaut ko ražojot un tirgojot viens otram Latvijā" izvest valsti no ekonomiskās krīzes nav iespējams. Latvijai jāveicina viss iespējamais eksports uz Igauniju, Lietuvu, Skandināviju, kā arī Krieviju un Baltkrieviju. Politiķis izteicās, ka Vācija un citas Eiropas Savienības valstis aktīvi sadarbojas ar Krieviju un Baltkrieviju, bet "mēs kā šunelis rejam, ka mums neko nevajag".

Savukārt ekspremjers Ivars Godmanis (LPP/LC) atzīmēja rezolūciju, kuru šodien gatavojas pieņemt partija. LPP/LC rosina ieviest eiro kā maksāšanas līdzekli līdztekus latam, saglabājot lata piesaisti eiro. Partija ir pārliecināta, ka eiro daļēja ieviešana paaugstinās uzticēšanos latam. Nacionālā valūta turpināšot funkcionēt, kamēr Latvija nebūs pievienojusies Eiropas monetārajai savienībai.

Kā ziņots, šodien notiek LPP/LC kongress, kurā tiks ievēlēts viens partijas priekšsēdētājs, kā arī jauni valdes locekļi un revīzijas komisija.

Atbilstoši domes sēdē lemtajam, partijas nodaļas bija izvirzījušas 56 valdes locekļa amata kandidātus, no kuriem partijas valde vēlēšanām kongresā izvirzījusi 20 kandidātus, kas bija guvuši lielāko nodaļu atbalstu. Nodaļas bija izvirzījušas divus partijas priekšsēdētāja amata kandidātus - partijas līdzpriekšsēdētāju Aināru Šleseru un Saeimas LPP/LC frakcijas priekšsēdētāju Andri Bērziņu, no kuriem valde ievēlēšanai kongresā virzījusi Šleseru, ņemot vērā, ka Bērziņš savu kandidatūru atsauca.