Egils Helmanis par "Spēlmaņu nakti": "Ko jūs, nelieši, darāt ar manu valsti?"

Portāls nra.lv 8.decembris 2023, 5:00
 
Dmitrijs Suļžics/MN
Nesen visa Latvijas teātra pasaule svinēja gada lielākos svētkus - "Spēlmaņu nakts". Ogres Novada mērs Egils Helmanis savā "Facebook" kontā dalījies ar emocionālu ierakstu par ieraudzīto un neieraudzīto apbalvošanas ceremonijā.

Egils Helmanis raksta: "Kāpēc mums nolaupa patiesību pašiem par sevi?

Nesen aizritēja “Spēlmaņu nakts”, kurā tika godināti Latvijas teātru ļaudis. Domāju, ka ne tikai es pamanīju, ka Jaunajam Rīgas teātrim netika neviena nominācija.
Un no otras puses, lasu Alvja Hermaņa ziņu par to, ka līdz pat martam nebūs pieejamas JRT biļetes, jo pilnīgi visas izrādes ir izpārdotas. Varētu jau pieņemt, ka “masas” no teātra mākslas neko nejēdz, ka patiesās pērles spēj atklāt tikai īpaša ekspertu žūrija. Tomēr, domāju, ka stāsts ir par kaut ko pilnīgi citu.
Nešaubos, ka šis ir skaidrs signāls, ko nozari kontrolējošie sniedz Hermanim un viņa teātrim - tev nebūs runāt varai neērtu patiesību! Tas ir nekas vairāk, kā zemiska atspēlēšanās par brīvdomību.
Šo sajūtu zinu labi. Pēdējā laika spilgtākais piemērs ir Ogres Valsts ģimnāzija. “Meinstrīma” medijiem, sabiedriskajiem medijiem bija gluži vienalga, ka ir noticis kas tiešām rets (Latvijā pilnībā no jauna pēdējās desmitgadēs uzceltas vien dažas skolas). Ziņās par to klusums. Jo “nepareizs” pilsētas mērs.
Kas nav mazsvarīgi - šāda vadošo aprindu un mediju attieksme mums nolaupa īstenību, nolaupa patieso paštēlu! Ja sava atspulga aplūkošanai, visu dzīvi, ir bijis pieejams tikai greizais spogulis, tad arī priekšstats par sevi ir greizs! Mēs neuzzinām labo par savu valsti, mūs radina nepazīt mūsu izcilniekus kultūrā, mums neļauj ieraudzīt, uz ko esam spējīgi, un kā patiesībā domājam!
Kad, astoņpadsmit gadu vecumā, stāvēju uz barikādēm pie Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio, kā jauns puika biju gatavs atdot dzīvību, lai no šiem medijiem varētu raidīt patiesību. Noskaņojums ikvienam bija tāds, ka šī patiesības raidīšana ir svarīga, jo tikai tad pasaule uzzinās par mūsu tautas mērķiem, un tikai tad varam cerēt uz brīvību… Šobrīd manī skan sāpīgs jautājums: “Ko jūs, nelieši, darāt ar manu valsti?”"

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:33

Jaunākās diskusijas