Cipules ieraksts izsauc "zibeņus" soctīklos

tautaruna.lv 23.oktobris 2023, 14:15
 
Oksana Džadana/ MN
Milzu cepšanos vietnē "X" radījis kāds ieraksts par to, ka, cilvēkam ar lauztu roku, 112 zvanu dispečers ieteicis uz "traumām" braukt pašam, nevis gaidīt, ierodamies neatliekamās palīdzības transportlīdzekli. Situāciju komentējusi arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule.

"Vai tiešām tā ir, ka ar lūzumiem "ātrie" uz slimnīcu neved? Un ja roku lauž laukos, kur nav trolejbusa, un nevar pabraukt ar auto?" vietnē "X" taujā Henriete, pārpublicējot kādu sūdzību no "Facebook".

Liene Cipule: Katra, kurš var tikt uz slimnīcu ar trolejbusu, pienākums ir pašam doties uz slimnīcu! NMPdienests ir paredzēts situācijām, kad jāglābj dzīvība. Pirmā palīdzība ir jāprot katram! Pareiza rīcība šajā situācijā - imobilizēt roku, zvans draugam vai taksim un doties uz traumpunktu." Viņa arī piebilst - uz zemas prioritātes izsaukumiem ir jārēķinās ar 4 stundu gaidīšanu.

Komentāros cilvēku viedokļi dalās - vieni uzskata, ka "ātrie" nav jāuztver par bezmaksas taksi, mediķu brigādes jāsauc tikai tad, ja cilvēka dzīvība ir apdraudēta, nevis kājas pirksts, citi savukārt uzsver - kāpēc tiek maksāti nodokļi un pašam jākļūst par savas diagnozes noteicēju, ja jau pat "ātros" ir izsaukt liegts jebkurā situācijā.

Ivars: Paldies. Rādās, ka pašam jāsāk sev noteikt diagnozi, uzinstalēt mājas rentgena aparātu un ģipsēt. Nodokļus, noteikt nāksies imobilizēt.

Ilze: Pirms 4 gadiem izdomāju sev daļēji nopļaut pirkstam augšējo falangu. Kauls vietā, sāpes - 10 dzmedības vienlaicīgi. Kaimiņiene aizrāva uz Gaiļiem. Stunda ceļā, un tad, 3 h gaidīšana bez atsāpināšanas uzņemšanā. Pāris reizes zolīdi krēslā atslēdzos. Bet neviens no medpersonāla

Diāna: Iesaku biežāk soctīklos pašērot tās asiņainās NMP busiņu bildes, lai saliktu visu pa plauktiņiem. Arī es agrāk mēdzu saukt "ātros" situācijās, kad varēju tik galā pati. Kad pirmo reizi ieraudzīju to ceļojošo FB postu, kaut kas galvā salikās citādāk. Paldies par jūsu darbu!

Frederiks: Nevis DRĪKST pats? Kādēļ sakāt "PIENĀKUMS pašam doties uz slimnīcu"? Kurš nosaka, ka slimo transportēšana ir paša slimnieka un viņa radu/draugu pienākums? Nav jau runa par izklaides braucienu uz SPA. Nav arī mazā pirkstiņa lūzums. Lielākās traumās bieži arī smadz. satricinājums.

Daiga: Diemžēl izskatās, ka drīz NMPdienests apkalpos tikai bezpajumtniekus un dzērājus. Šomēnes 2x esmu redzējusi brigādes, kas h gaida pašvaldības policiju, kas šos klientus aizvedīs uz atskurbtuvi. Tā vietā cilvēkam ar lauztu roku, kāju uz slimnīcu jātiek saviem spēkien.

Aiva: Ziniet, es ceturtdien neiztraucēju jūsu svēto mieru. Centos noteikt diagnozi pati - pēkšņas sāpes krūtīs, elpas trūkums, panika, asinspiediens 185/115, bet nebija aukstu sviedru. Tad jau infarkts,laikam, nē? Man paveicās. Bet kā citiem jūsu iebaidītajiem? Cik nomirst? Statistika?

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas