Covid-19 statistika: kur meklēt vainīgos slimnieku skaita pieaugumam?

Rita Lazda 13.jūlijs 2020, 17:00
 
Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency
Pagājušajā nedēļā, iespējams, daļu Latvijas iedzīvotāju satrauca jaunākie statistikas dati, kas liecina, ka nedēļas laikā Latvijā krietni palielinājies koronavīrusa Covid-19 slimnieku skaits. Kamēr Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) darbinieki pieliek visas pūles, lai izsekotu šo cilvēku inficēšanās gaitu, tikmēr cilvēki sociālajos tīklos spriež, vai tik pie vainas saslimušo skaita pieaugumam nav tas, ka ne visiem Latvijā ierodoties no ārvalstīm, jāievēro 14 dienu pašizolācija.

Pirmās vēsmas par to, ka cilvēkiem, kuri mūsu valstī ieradušies no ārzemēm ne īpaši labi "veicas" ar pašizolācijas ievērošanu aizvadītajā nedēļā izskanēja ne vien mikroblogošanas vietnē twitter, kur, piemēram, kāds komentētājs aprakstīja, kā ieradies Latvijā, bet arī Ministru kabineta ārkārtas sēdē, kur tika spriests, kā risināt jautājumu par to, ka visi, kuri ierodas Latvijā aizpilda anketas, kurās norāda, kur tiks ievērots 14 dienu pašizolācijas periods. Arī Valsts policija atgādināja, ka nevienā brīdī nav pārtraukusi šo personu kontroli. "Tiek pārbaudīts, vai personas, kurām ir jāatrodas pašizolācijā, to arī ievēro. Policijas kontrolē atrodas gandrīz divi tūkstoši šādu personu. Un, ņemot vērā pēdējā laika mainīgo situāciju, šī kontrole tiek pastiprināta," piektdien sociālajā tīklā facebook norādīja likumsargi.

Tikmēr cilvēki mikroblogošanas vietnē twitter norāda uz vēl kādu sakarību. Proti, laikā, kad Latvijā pieaudzis Covid-19 slimnieku skaits, vērojams arī pieplūdums automašīnām ar citu valstu numurzīmēm. "Vai ir iespējams izsekot šī indivīda gaitām? Kur apmetās? Vai ievēroja pašizolāciju? Vai kāds veica uzraudzības pasākumus? Vai pēc pašizolācijas ir covid-19 negatīvs? P.S. Pēdējās nedēļas laikā automašīnas ar RU numuriem ir parādījušās ļoti daudz," nedēļas nogalē mikroblogošanas vietnē twitter vaicāja anesteziologs Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) viceprezidents Roberts Fūrmanis. "Pieļauju, ka daudziem ir uzturēšanās atļaujas," norāda kāds ieraksta komentētājs.

Tikmēr Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičš šodien nācis klajā ar viedokli, kurā norāda, ka atbraucējiem no ārpus Eiropas Savienības esošajām jeb trešajām valstīm, ja tie pārkāpj 14 dienu pašizolācijas režīmu, būtu jāanulē termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) vai vīzas.

Protams, manuprāt, nevar likt vienlīdzības zīmi starp jauno saslimšanas gadījumu skaitu un to, ka Latvijā vērojams ārvalstu pilsoņu pieplūdums, tomēr piekritīsiet, ka zināmas bažas par šādu situāciju ir arī valdības kuluāros, ja jau par to izsakās arī kāds no Ministru kabineta pārstāvjiem. Turklāt, ja laikā, kad valstī bija ieviests ārkārtējās stāvoklis tika ļoti uzmanīgi sekots, vai mūsu valsts pilsoņi, kuriem tas jādara, apzinīgi ievēro pašizolācija, tad vai šobrīd ir izdarīts viss, lai arī ārvalstnieki neaizmirstu par šādas prasības izpildi?

Tāpat, manuprāt, nevajadzētu aizmirst, ka lai gan šobrīd netiek noteikts, ka pašizolācija jāievēro atgriežoties no jebkuras valsts, tomēr nekas ļauns nenotiktu, ja drošības dēļ šī prasība tomēr attiektos uz visiem, kuri ierodas Latvijā. Starp citu- ja nu nezināt, kur meklēt informāciju par to, uz kurām valstīm šobrīd nedoties un kādi ir kumulatīvie rādītāji, tos joprojām var atrast šeit.

Var nepiekrist, bet es tomēr piekritīšu tai cilvēku grupai, kuri vismaz kādu laiku izvairīsies no ārvalstu ceļojumiem. Tiesa, kā norāda "Impro ceļojumi" vadītājs Vilnis Klinovičs, tad daudzi no šīs izklaides vismaz tuvākajā laikā patiešām ir atteikušies.

Un galu galā arī distancēšanās un pulcēšanās prasības Latvijā nav atceltas nevienam no mums, tāpēc ievērosim noteikumus un cerēsim, ka to darīs arī citi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas