Absurds! Mediķiem respiratorus sagādā ģimenes

tautaruna.lv 16.aprīlis 2020, 9:30
 
Kaspars Krafts/F64
Kāds sociālā tīkla Facebook lietotājs, diskutējot ar citiem par mediķu piemaksām par darbu Covid-19 laikā, atklājis, ka viņam nācies sievai sagādāt respiratorus.
"Manai sievai RAKUS uzņemšanā nav piemaksa. Bet problēmas ir daudz lielākas par naudu. Es šodien sievai sagādāju respiratorus, lai maiņas laikā varētu nomainīt," atklāj Facebook lietotājs.

Viņš arī piebilst, ka tās ir lielas izmaksas.

"Kad šodien meklēju respiratorus, man viens PPF2 piedāvāja par 7 EUR gabalā. Sievai maiņas laikā vajag trīs. Es bankrotēšu, ja vīruss ievilksies," piebilst Facebook lietotājs.

Kā izrādās, masku un respiratoru trūkums ir ne tikai Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Līdzīga situācija esot arī Stradiņa slimnīcā.

"Jā, mana draudzene arī strādā Stradiņos un teica, ka viņiem nav masku. Nu jau vairs nekādu. Jo tās "parastās" varot lietot līdz 3h, esot teikuši, ka jālieto maiņu - maiņa ilgst 24h. Personāls baidās," teikts kādā komentārā.

Komentētāji pauž neizpratni, kāpēc šādā, pēc viņu teiktā, absurda, situācijā mediķi klusē. Izskan viedokļi, ka mediķi, īpaši jaunie, baidās pazaudēt darbu, ja "sāks runāt pretī bosiem".

Tikmēr kāda, pēc visa spriežot, slimnīcas darbiniece atklāj, ka maskas viņas darba vietā tiek gaidītas jau no 18.marta, kad tika iesniegts pieprasījums Nacionālajam Veselības dienestam.

Jāpiebilst, ka iepriekš tika vēstīts, ka arī Latvijas pašvaldības informāciju par tām nepieciešamajiem individuālās aizsardzības līdzekļiem atbildīgajām institūcijām sniegušas jau marta vidū, taču to saņemšana vēl nav sākusies un varētu sākties tikai šonedēļ, izriet no trešdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā pārrunātā.

Komisija diskutēja par valsts un pašvaldību institūciju sadarbību valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā un viena no problēmām, kam uzmanību vērsa pašvaldību vadītāji, ir individuālo aizsardzības līdzekļu trūkums.

Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis Aino Salmiņš sacīja, pašvaldības jau 19.martā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) sniegušas informāciju par to, kādi aizsardzības līdzekļi tām nepieciešami.

"Tobrīd šajā jautājumā vadošā bija Veselības ministrija un mēs paļāvāmies, ka VARAM šo informāciju apkopos un viņiem nodos. Tagad par to atbild Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), šis saraksts ceļo pa iestādēm, bet aizsardzības līdzekļu nodrošinājuma pašvaldībām kā nav, tā nav," sacīja Salmiņš.

Arī Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei") atzīmēja, ka pašvaldībām nav nekādas informācijas, kad šie aizsardzības līdzekļi varētu pienākt.

"Mēs vienreiz jau iedevām informāciju par to, cik maskas ir nepieciešamas, bet mēs nezinām, vai mēs tās nesaņemsim tikai Ziemassvētkos, kad varēsim tās dāļāt iedzīvotājiem kā dāvanas. Mums arī trūkst epidemiologu priekšlikumu - kam tieši gatavoties, jo viens informācijas avots saka, ka maskas jālieto bērnudārzos, cits saka, ka veikalos vajag aizsargstiklus, bet no katras puses informācija nāk dažāda un mums nav pat aptuvenu formulu, vai mums jāmeklē aizsarglīdzekļi mēnesim vai pusgadam," sacīja Baiks.

Kā ziņots, Latvijā ik nedēļu ir nepieciešami vairāk nekā 600 000 ķirurģisko masku un 200 000 respiratoru..

Atbildīgajiem dienestiem tāpat vajadzīgi aptuveni 100 000 kombinezoni nedēļā, bet pārējie individuālie aizsarglīdzekļi ir nepieciešami mazākos apjomos.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:00

Jaunākās diskusijas