Iedzīvotājus satriec redzētais mežā Saulkrastu pusē

tautaruna.lv 4.aprīlis, 7:00
 
Ilustratīvs attēls / Rūta Kalmuka/F64
Iedzīvotāji satraukti par mežizstrādi Saulkrastu novadā. Bezspēcīgi noraugās uz kailcirtēm, pēdējais piliens ir vērienīga koku retināšana meža teritorijā, kas atrodas līdzās dzīvojamo namu un vasarnīcu apkaimei Pabažu pusē, vēsta "Bez Tabu".

Rīdziniecei Džemmai ir īpašums vasarnīcu kooperatīvā Saulkrastu novadā, Pabažu pusē. Viņa par koku izciršanu Saulkrastu novadā pauda sašutumu raidījumam daudzu vasarnīcu un pastāvīgi apdzīvoto īpašumu saimnieku vārdā. Džemma sacīja, ka Pabažu apkaimē un ne tikai (arī citviet Saulkrastu novadā) jau kādu laiku notiek vērienīga mežistrāde. Netālu no kooperatīva teritorijas vairākās vietās mežs esot “izslaucīts” ar kailcirtēm.

Pirms pāris gadiem meža teritorijā blakus kooperatīvam, ko iedzīvotāji iecienījuši brīvā laika pavadīšanai, apkaimes īpašumu saimnieki pamanīja uz kokiem draudīgas atzīmes, kas vēstīja, ka kaut kad drīzumā plānota ciršana. Kooperatīva vadība, pārstāvot aptuveni 250 īpašumu intereses, vērsās vairākās iestādēs, tai skaitā LVM, un pieprasīja neaiztikt kokus, raidījumam stāstīja Džemma. Iedzīvotāju iebildes gan netika salausītas: LVM apsaimniekotajā meža teritorijā līdzās kooperatīvam šogad nozāģēja daudz koku, arī salīdzinoši jaunus kokus.

Iedzīvotāji uzskata, ka LVM, kuram būtu jārāda priekšzīmi vides saudzēšanā un jāieklausās sabiedrības interesēs, primārā interese cirst, lai pelnītu. Zāģeru pastrādāto piemāju mežā sauc par posta darbiem.

Valsts uzņēmumā LVM darbošanos konkrētajā teritorijā sauc par kopšanas cirti. Savukārt kailcirtes ir vietās, kur koki ir vairāk nekā 100 gadu veci, piebilda valsts uzņēmumā.

Vilmārs Katkovskis, LVM Rietumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs, skaidro:

"Šajā teritorijā, kur notika kopšana, koki jau bija tik blīvi saauguši, ka to vainagi sāka traucēt viens otram, līdz ar to palēninās meža augšana. Šeit ir izkopta audze ar mērķi iedot pietiekami daudz gaismas paliekošajiem kokiem un turpināt audzēt mežu."

Ciršanu konkrētajā teritorijā līdzās kooperatīvam LVM pārstāvis Vilmārs sauc par “labi veiktu kopšanas cirti”. Viņš uzsvēra, ka mežsaimniecībai ir trīs funkcijas: ekonomiskā, vides un sociālā funkcija. Katkovskis nenoliedza, ka kokmateriāli tiek realizēti, bet šajā teritorijā meža sakopšana esot prevelējusi pār ekonomiskajām interesēm.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:54

Jaunākās diskusijas