Ak, ar kādu skatienu Vējoņa kundze pēta "Dior" kurpītes

Portāls nra.lv 25.oktobris 2017, 19:54
 
Māris Morkāns
Sākot ar šodienu Modes muzejā ir apskatāma izstāde «Dior», kas veltīta modes nama «Christian Dior» vēsturei un slavenās New Look kolekcijas septiņdesmitgadei. Tajā apskatāmi vairāki desmiti tērpu un ļoti daudz aksesuāru no Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas. Kā viena no pirmajām šos unikālos eksponātus aplūkoja Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa kundze Iveta.

Modes muzeja izstāde «Dior» ļauj uzzināt vairāk par Kristiāna Diora 1947. gadā piedāvāto romantisko un nostalģisko siluetu, kas noteica toni visai 50. gadu modei un joprojām turpina iedvesmot un ietekmēt ne tikai tērpu radītājus, bet arī valkātājus. Diors ir simbols: gadsimta simbols, laikmeta simbols, visbeidzot - sievišķības simbols. Daudziem tieši Diors joprojām asociējas ar Parīzes izsmalcinātību un modes augstākajām virsotnēm. Kā lakoniskā precizitātē atzīst modes vēsturnieks un kolekcionārs Aleksandrs Vasiļjevs: «Modes pasaulē ir trīs nedalāmi jēdzieni - elegance, gaume, Diors.»

Kristiānu Dioru nereti dēvēja arī par «modes diktatoru» un «kniepadatu tirānu», taču tā bija «tirānija», kas izraisīja sajūsmu. Vēl šodien, 70 gadus pēc viņa pirmās kolekcijas, Kristiāna Diora tērpi apbur un ikvienu modes cienītāju mudina pētīt dižā meistara izmantotās šūšanas tehnoloģijas un piegriezuma nianses.

Pats dižais modes mākslinieks savulaik atzinis: «Viss, ko es zinu, redzu, dzirdu, iegūst kleitu veidolu. Kleitas - tie ir mani sapņi, bet es tās pieradinu, un tās pamet sapņu valstību, kļūst par lietām, kuras var uzvilkt un valkāt.» Daļa šo sapņu tagad apskatāmi arī Rīgā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:35

Jaunākās diskusijas