Aptauja par veselīgu dzīvesveidu, izjustu sabiedrības spiedienu par ārējo izskatu un pašcieņu.

Diana Valdmane

Sveiki! Esmu LU maģistra studente Klīniskajā un veselības psiholoģijā. Veicu pētījumu par sakarībām starp pašcieņu, sabiedrības spiedienu labi izskatīties un veselīgu dzīvesveidu. Jau iepriekš pateicos, ja izpildīsi aptauju, tas aizņems 5-7 minūtes! Visi dati būs anonīmi :)

https://www.visidati.lv/aptauja/1703357720/

22.marts 2021, 18:27
Dace

figļaru  nodarbošanās  ----   viltusx zuinātne !!! nevajadzīgi  garš  ceļš uz oficianta darbu  ir  magistra grāds sociālajās zinātnēs 

24.marts 2021, 16:34
Roberts

Gribu Tev palaisīt

24.marts 2021, 17:45
Vālodzis Balodis

Aizpildīju anketu atbilstoši visām prasībām un pavisam godīgi atbildēju uz visiem jautājumiem - ka smēķēju bieži, bet dzeru reti, ka maz guļu, bet cenšos dzīvot veselīgi, ka ēdu un pasūtu "gfāstfudus", bet bieži pastaigājos, Redzēs,kāda atbilde pienāks uz manu e-pastu - tas tiešām būs interesanti. Paldies maģistrantei Diānai Valdmanei un sveicieni no LU Datorikas fakultātes. 

24.aprīlis 2021, 14:26
Vālodzis Balodis

Šis mans īpašais veltījums shorifajanu: ATŠUJIES, REINI, AR SAVIEM LINKIEM!

25.aprīlis 2021, 14:13
Dzēsts lietotājs
Dzēsts lietotājs

izpildiju :-)

27.aprīlis 2021, 0:40
īpaši stulbs

Vai kādas balvas arī būs?

27.aprīlis 2021, 19:48
Diana Valdmane

 Liels paldies par dalību, pētījums izdevās un maģistra darbs aizstāvēts! Ikviena anketa bija pilnībā anonīma, tādēļ es atbildēt personīgi nevaru, taču secinājumus par pētījumu varu izklāstīt. Iezīmējās ļoti cieša saistība pašcieņai un izjustam spiedienam par ārējo izskatu - jo lielāku spiedienu vīrieši izjūt no medijiem, ģimenes un draugiem, jo zemāks pašvērtējums. Īpaši vīriešu izlasē iezīmējas augsta nozīmība būt atlētiskiem, un tieši tas veicina paradumus sportot, apmeklēt speciālistus, rūpēties par higiēnu un veselīgu uzturu. Jo lielāka vērtība tiek piešķirta muskuļotam augumam, jo vairāk tādēļ sportos un sekos veselīgam dzīvesveidam. Sievietēm līdz ar vecumu mazinās sabiedrības spiediens būt tievai, sportiskai, mazinās draugu spiediens par ārējo izskatu, bet pašvērtējums paaugstinās. Vīriešiem tādas saistības nav. Vīriešiem sociālais spiediens būt tieviem un atlētiskiem mudina vairāk apmeklēt speciālistus un rūpēties par zobu higiēnu, veselīgu miegu u.tml. Augstāks pašcieņas līmenis saistīts ar biežāku iesaistīšanos sportiskās aktivitātēs. Izjūtot spiedienu no ģimenes, pašvērtējums pazeminās. Pašcērtējums ietver kā mēs uztveram un novērtējam gan mūsu izskatu, gan prasmes, citus cilvēkus un viņu reakcijas uz to ko mēs sakām un darām. Tomēr, neapmierinātība ar savu ārējo izskatu var novest līdz depresijai, bet apmierināti ar savu izskatu cilvēki labāk iekļaujas sabiedrībā, tas ietekmē visus dzīves aspektus, arī seksualitāti. Lai mazinātu pašvērtējuma ietekmi uz veselību, ieteicams balstīt to uz tādām vērtībām, kas nav saistītas ar ārējo izskatu - saviem sasniegumiem, raksturu, talantiem un centību. Cienīt sevi par to. Tad sabiedrības spiedienam par ārējo izskatu būs mazāka ietekme uz pašcieņu, un paradumi rūpēties par savu veselību būs saistīti ne tikai ar vēlmi labi izskatīties un iegūt augstāku sociālo statusu, bet arī ar iejūtību un patiesām rūpēm par sevi.

12.jūnijs 2021, 2:12

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:05

Jaunākās diskusijas