Vai vara sāks domāt?

Normunds Grostiņš

Atcerieties - valdošie pagājušā gadā gribēja izdarīt divas lietas: samazināt bezdarbnieku pabalstu laiku par vienu mēnesi un padarīt stingrāku Īres likumu. Toreiz publiski, radio komentēju, ka krīzes priekšvakarā sociālais atbalsts iedzīvotājiem jāpalielina, nevis jāsamazina. 

Valdošie teica, ka tad vairāk cilvēku būšot darba tirgū. Tagad šie varas “gudrīši” ir un būs spiesti pabalstu izmaksu pagarināt. Viņi nespēj prognozēt pat pusgadu uz priekšu. Ekonomiskās krīzes sākums bija redzams jau pagājušā gada vidū. 

Vēl valdošie gatavo (un nav atteikušies) stingrāku īres likumu, kas paredz īrnieku izlikšanu ar policiju un bez tiesas, ja nav samaksāts divus mēnešus. Turklāt šajā likumā nav paredzētas kompensācijas denacionalizētajiem īrniekiem un ir daudz citu problēmu. 

Atcerēsimies, ka korupcijas rezultātā apmēram puse Rīgas centra ir “denacionalizēta” ar arhīvā viltotiem dokumentiem. Mans kursabiedrs, vēsturnieks, kurš arhīvā strādāja ar šiem dokumentiem, skaitās izdarījis pašnāvību.

Šo noziegumu rezultātā desmitiem tūkstošiem cilvēku tika atņemtas tiesības uz savu dzīvokli, viņi tika izmesti uz ielas vai nonāca beztiesīgu īrnieku statusā.

Denacionalizācijas seku ignorēšana jau ilgstoši ir dārgi maksājusi valstij. Uz daudzo netaisnību pamata neizdevās uzcelt plaukstošu valsti. Demogrāfiskās un sociālās sekas ir labi redzamas. Pie denacionalizācijas starta roku pielika arī tā laika “Latvijas Ceļa” Tieslietu ministrs, tagadējais prezidents Levits. 

Centra partija uzsver, ka denacionalizētajiem no valsts jāsaņem pilna atņemto dzīvokļu vērtība. Pašlaik šāda valsts programma nāktu par labu ekonomikai. Levitam, starp citu, tagad ir iespēja nākt ar iniciatīvu un sākt labot savus “Latvijas Ceļa” laiku melnos darbus. 

 

 

2.maijs 2020, 12:09

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:01

Jaunākās diskusijas