Apinis aicina aizliegt tirgot šņabi 9 maijā, 23 februārī, 8 martā un 2 augustā

Ilgonis Ozols

Ornitologs Apinītis iestājas par skaidru dziesma: nost ar šņabi un cīgām

Jūs jau būsiet pamanījuši, ka kādreizējais partijas „Latvijas Ceļš” biedrs dakteris Pēteris Apinis, kurš tika patriekts no partijas, jo sāka nesankcionētu nomelnošanas kampaņu pret oranžajiem Tautas partijas kolēģiem, pēdējā laikā uzstājīgi, nu jau gandrīz populistiskā manierē, postulē nepieciešamību aizliegt tirgot alkoholu un tabakas izstrādājumus Rīgā šā gada vasarā gaidāmo bērnu dziesmu un deju svētku laikā.

Protams, kas tur slikts, Pēteris tikai cenšas pasargāt jauniešus no šīs indes, bet tas viss, ko runā Pēteris izklausās kaut kā aplami, jo tas visiem sen jau skaidrs, ka bērniem nav vēlama šo gaistošo un dūmojošo vielu lietošana. Varbūt viņam ir kaut kāda informācija, ka šovasar bērni ir ieplānojuši pārdzerties un nopīpēties līdz sirds aritmijai, bet varbūt Apinis sajutās nenovērtēts un sailgojās pēc mediju kameru spožo prožektoru stariem sejā. Tad nu šis taisnības cīnītājs gandrīz Grētas stilā pacēla jautājumu par alkohola un tabakas lietošanu bērnu vidū. Labāk tagad, nekā nekad, bet no otras puses to sen jau vajadzēja darīt un izdarīt! Iespējams, ka Apinis jau atkal liek uz populisma kārti, lai iekrātu plusiņus sabiedrības acīs, kas varētu lieti noderēt kādās no nākamajām vēlēšanām. Mazums, šis beigās izdomās vēl pievienoties, teiksim, Saskaņai, KPV LV vai GKR.

Apinis medijiem atgādināja, ka iepriekšējais šāda veida pasākums notika 2015. gadā un palika vēsturē ar „ģībšanas epidēmiju” Dziesmu svētku estrādē, ar atceltu un atjaunotu Dziesmu svētku gājienu, kurā daļa dalībnieku nepiedalījās, kā arī visai plašu alkoholisko dzērienu lietošanu skolēnu starpā Daugavmalā. Tāpēc, ņemot vērā pētījumos gūtos pierādījumus, kuri liecina par alkohola lietošanas incidenti Latvijas bērnu un jauniešu vidū, 12 ārsti valdībai, Saeimai un Rīgas domei ieteica Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā no 6. līdz 12. jūlijam aizliegt alkoholisko dzērienu un tabakas, t.sk., jaunieviesto elektronisko smēķēšanas izstrādājumu mazumtirdzniecību.

Viņš norādīja, ka šāda iniciatīva globāli nav nekas jauns – līdzīgi aizliegumi pasaulē ir regulāri. Olimpisko spēļu laikā, nozīmīgu sporta un kultūras pasākumu laikā daudzās pasaules valstīs aizver spēļu zāles un alkohola veikalus.

Šajā sakarā es pilnā pilnībā ar visām četrām pievienotos ārstu un Apiņa iniciatīvai, ja tā attiektos uz visiem masu pasākumiem Latvijā, piemēram, ikgadējo PSRS atbalstītāju rīkoto 9. maija jandāliņu Uzvaras parkā, kā nekā pēc šī pasākuma ir daudz cietušo un kritušo, pie reizes jāaizliedz tirgot šņabi 23. februārī un 8. martā, jo arī pēc šīm dienām samērā daudz daiļā dzimuma pārstāves staigā ar zilām acīm un salauztiem deguniem. Ir taču vēl 2. augusts, diena, kad kopā savācas puiši zilās beretēs, lai nopeldētos strūklakā pie operas, salauztu vienu otru soliņu Bastejkalnā vai izsistu stiklus tuvākajai sabiedriskā transporta pieturai, atceroties „jauko” dienestu okupantu armijā. Iespējams, Rīgas infrastruktūra un viena otra nelaimīgā garāmgājēja zobi tiktu pasaudzēti, ja 2. augustā netiktu atļauts tirgot šmigu un aizliegtu strādāt krogiem.

Varbūt ar laiku Apinim izdotos panākt aizliegt tirgot alkoholu un tabaku Līgo svētkos, Ziemassvētkos un vecā gada vakarā, jo arī šie pasākumu, parasti, izvēršas par masu nodzeršanās svētkiem, kuru laikā pa lampu iemet arī jaunieši, turklāt vēl ar vecāku atļauju.

Apinis var sapņot, ko grib, bet par bērnu veselību primāri atbild to vecāki, nekādi liegumi kaut ko tirgot vai netirgot, nekad neko nav panākuši, tikai vien pasliktinājuši situāciju. Tāpēc šī Apiņa un sakūdīto ārstu ņemšanās ap šņabi un pīpēm izskatās pēc klaja populisma. 

27.janvāris 2020, 15:47
Dandriks

Autors laikam tādā pālī bijis, kad šito rakstīja, ka pat virsrakstā kļūdu pieļāvis! Laikam samīzies, ka vasarā vajadzēs nedēļu bez šmigas iztikt....

27.janvāris 2020, 15:59
Tedis

Pareizi,Pēter,nevajag svētkos tirgot šņabi,tas jādod par brīvu!Tirgot vari savos pastalsvētkos!Visu nodzersim,bet flote kaunā nepaliks!

27.janvāris 2020, 18:02 (27.janvāris 2020, 18:03 - labots)
Antons Fjodorovičs Polučka

Autor ,es esmu ar mieru apmaksāt jūsu nogādāšanu psihiatriskajā slimnīcā.P.S. Sieviešu dienu 8.martā atzīmē no 1914 .gada kad to atzīmēja ASV,Liebritānija,Vācija,Nīderlande un vēl bariņš valstu.Bet no 1975.gada 8.marts tika nostiprināts kā sieviešu dien Apvienoto Nāciju organizācijā

27.janvāris 2020, 23:26
Juris Jeronovičs

Apinim jau sen nav visi mājās. 

28.janvāris 2020, 22:14
Ivars Bērzups

Kamdēļ 23 februārī būtu jāaizliedz lietot alkoholu...tā ir vienīgā diena,kad var nosvinēt tie kuri dienējuši padomju armijā.Tādu rakstu var uzrakstīt tikai tāds cilvēks,kuram kaut kas nav ar galvu kārtībā vai visi nav mājās!Tāpat visā pasaulē svin Sieviešu dienu 8.marts.Varbūt Latvijā visu izveidot un visus svētkus pārtaisīt pēc amerikāņu gaumes?!

29.janvāris 2020, 18:00
dzintra

Nerakstiet muļķības!Nekur pasaulē nesvin nekādu sieviešu dienu,nedāvina puķes šajā dienā un nedzer .Tikai Krievijā,Latvijā,Baltkrievijā un varbūt vēl kādā bijušjā psrs republikā.Tādi brīnumi,Anton Fjodorovič nekur nav ne dzirdēti,ne redzēti.Jūsu minēto valstu pilsoņi par mums brīnās un tas ir skumji.Tai "atzīmēšanai" citās valstīs ir pavisam cits saturs.Bet par 9.maiju Apinim varētu piekrist,bet tie svinētāji iepirks vienalga to vodku citā dienā.Vajag daudz stingrāk sodīt lietotājus,kuri tur pie tā neglītā pieminekļa ālējas,lai tajās dumajās galvās pat tāda doma nerastos,ka var dzert publiskā vietā,kas ar likumu jau tagad ir aizliegts.Lieli,lieli naudas sodi ir jāuzliek un jāmēra promiles.Un pie pieminekļa arī tiek tirgots alkohols.Apinis to labi zin.

29.janvāris 2020, 21:18
dzintra

Bērzupa kungslai cik tas neparasti,bet jūs laikam esat viens no tiem,kura sirdij tik tuvs 23.februāris-padomju armijas un jūras karaflotes diena.Tad,kas jums liedz dzert savā mājā?Nopērciet vodku 22.februārī un dzeriet!bet nav izslēgts,ka jums pašam kaut kas nav kārtībā galvā,ja jums jāsvin fakts,ka esat dienējis padomju armijā?

29.janvāris 2020, 21:27
Astrīda Eglīte

Apiņa k-gs! Nu tak sauso likumu pamēģiniet ieviest. Ko tur niekojaties ar kaut kādām atsevišķām dienām, jo, kas gribēs lietot alkoholu, tas to iegādāsies dažas dienas iepriekš. Vai tiešām to ir tik grūti saprast?

30.janvāris 2020, 15:33
Juris Millers

Apini , a kur 1. septembris???? 

31.janvāris 2020, 3:53
Alfons Bembers

apinim naids uz alkoholu ???

3.februāris 2020, 15:27
Ragnars

Cien. dzintra! Lieciet mierā 23.februāri un armiju. Ne jūs tur esat bijusi, ne no tā kaut ko zināt. Pirms citiem pārmest, padomājiet, vai neizrādat savu infantīlismu.

 

10.februāris 2020, 14:46
Pēteris Karlsons

Skats no malas PK

Mērena alkohola lietošana uzlabo sirdsdarbību- dakteru atziņa.

11.februāris 2020, 12:19
Māris Bērziņš

Nav pareizā pieeja - strādāt ar pātagu..tas ir postpadomju sindroms

11.februāris 2020, 19:03
Anemaria Grīna

Vajas vēsturiskas zināšanas. Siesiešu dienas atzīmēšanas inicitores bija komunistes Roza Luksemburga un Klāra Cetkina, bet Krievijas komunisti šo dienu padarīja par dzeršanas svētkiem, sevišķi darbavietās-par  arodbiedrība deva sarkanu tulpi, sieviete-šņabja pudeli un "zaci". Pēc tam, seviški no VEF veči vilka majās apdzērušās "dāmas". Tāpat ka 1.maija un 7.novembra gājienos. Bet 9.maija gan jāaizliedz tirgot alkohols-nebūs iemesla pulcēties pie  "zīmuļa", jo bez dzerstīsanās nav svinēšanas

11.februāris 2020, 23:55
pēteris

Pārdot bez jēgas un saprašanas PAĻONUJU VODKU!

13.februāris 2020, 1:31
Kristaps Liepiņš

Nu ko Pēteri. Vai tu nevēlies ar mani iebuhāt 23.februārī?

16.februāris 2020, 3:49
Verners Skučers

Apinis piedāvā cīnīties ar sekām,bet jācīnās ir ar iemesliem.Pirmkārt,alkohola lietošanas kultūra.To ieaudzina ğimene un sabiedrība.Apinis var aizliegt tirgot šnabi kaut katru nedēļas nogali,vai mazāk dzers?Nē,protams.Nevarēs nopirkt šnabi,dzers ļergu,liela bēda!Otrkārt,šajā lietā vajag pamācīties no kaimiņiem,tepat,Baltijas jūras otrā krastā.Alkohols nopērkams tikai tam paredzētos veikalos,ne kā pie mums,katrā tankštellē.Treškārt,visskumjākais,ka no alkohola tirdzniecības lielākais ieguvējs ir valsts budžets,un kamēr tur laba nauda ripos,Apinis var lieki muti nedzesēt.Tā kā,Kungi un Dāmas.....Prozīt!!!:))

16.februāris 2020, 18:58
Jānis Lemaks

Visādiem pajoļiem darīt nav ko... Itkā nebūtu nekā svarīgāka kā aizliegt tirgot alkoholu svētkos.

16.februāris 2020, 19:45
Marija Čerepenko

Labāk vispār aizliegt tirgot. Netirgot nekAD!

17.februāris 2020, 17:13

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:29

Jaunākās diskusijas