Viss, kas jāzina, ja vēlaties labāku miegu nakts laikā

Publicitātes materiāls 9.novembris 2023, 16:44
 
Pexels.com
Mēs daudz laika pavadām guļot, un, tā kā miegs ir nepieciešams, lai mūsu organisms atpūstos, atjaunotos un pat augtu, jo īpaši bērniem, ir ļoti svarīgi padomāt par savas gulēšanas vides un miega kvalitātes uzlabošanu.

Daudzi miega speciālisti akcentē biežāk sastopamās ar miegu saistītās problēmas, kuras, ja netiek novērstas, var negatīvi ietekmēt jūsu veselību. Ļoti svarīgi ir izprast šo problēmu cēloņus un izvēlēties atbilstošus līdzekļus; kad redzēsiet, cik ātri un vienkārši varat pārtraukt negulētās naktis un izvairīties no tām nākotnē - pat ar tādu vienkāršu lietu kā jauns matracis, iespējams, jūs pats sajutīsieties kā īsts miega eksperts.

Visbiežāk sastopamās ar miegu saistītās problēmas un to cēloņi

Ir daudz miega problēmu, par kurām varētu runāt, taču mēs pievērsīsimies sīkāk četrām, kuras ir vienkārši atrisināmas, neprasot speciālu medicīnisko iejaukšanos. Biežāk tās izraisa vienkārši slikti gulēšanas ieradumi un vide, ko iespējams viegli izmainīt, ja jūsu rīcībā ir nepieciešamās zināšanas.

  • Vispārīgi runājot, bezmiegs ir nespēja aizmigt. Tas nozīmē, ka nav iespējams aizmigt vai nogulēt gultā stundām ilgi. Tā neārstēšana var izraisīt nogurumu, emocionālas svārstības, zemu enerģijas līmeni un grūtības koncentrēties. Stress, neregulārs gulēšanas režīms, stimulējošu darbību veikšana tieši pirms gulētiešanas, neērta gulēšanas vide vai vienkārši pārēšanās pirms gulētiešanas ir galvenie šīs slimības veicinātāji. Lai cīnītos ar bezmiegu, ir jāizslēdz katra iespēja atsevišķi, jācenšas mazināt stresu vai jāatrod relaksējošas aktivitātes, jāpārliecinās, ka vide, kurā guļat, ir patīkama un līdzsvarota, un pienācīgi jāparūpējas par savu gultu un matraci. Jūs nespēsiet atslābināties, ja pamatne, uz kuras guļat, būs nepatīkama, jo jūs nespēsiet vien beigt domāt par to, cik neērti ir jūsu ķermenim.



  • Miega trūkumu reizēm var pavadīt grozīšanās un mētāšanās gultā, un lielākā daļa cēloņu ir tādi paši kā bezmiegam. Tomēr daudzi cilvēki nesaprot, ka mūsu ķermeņi ir gudri un paši spēj atrast sev ērtāko gulēšanas pozu, tāpēc mēs daudz grozāmies gultā. Ja jūsu matracis nav ērts, jūs naktīs bieži grozīsieties, kamēr jūsu ķermenis pielāgosies ideālajai pozai. Varbūt jūsu matracis ir pārāk mīksts, spilvens ir pārāk plats vai pārāk stingrs, vai pēc dažām stundām jums sāk sāpēt mugura? Šie ir faktori, kas noteikti var izraisīt miega traucējumus, un tos ir vērts izanalizēt plašāk.



  • Lai gan ir vairāki veselības traucējumi un medikamenti, kas var izraisīt nakts svīšanu, ir svarīgi apmeklēt ārstu, ja jums ir raksturīga šī problēma. Tāpat arī iespējams, ka svīšanas iemesls ir jūsu biezā gultas veļa vai pārāk augsta temperatūra guļamistabā. Pārbaudiet, vai šīs temperatūras un guļvietas pamata izmaiņas varētu mazināt jūsu nakts svīšanu, jo dažiem cilvēkiem svīšanu izraisa tas, ka matracis vai gultas veļa nav pietiekami gaisa caurlaidīgi. Vispārīgi runājot, vislabākie matrači un gultas veļa ir no dabīgiem audumiem un materiāliem.



  • Lai gan reizēm tā var būt iedzimta, krākšana galvenokārt rodas, kad cilvēki guļ uz muguras. Ja jūs esat vienā no šīm kategorijām, iespējams, varēsiet samazināt krākšanu, sekojot Sleep Foundation ieteikumiem un nomainot savu gulēšanas pozu. Citas iespējas gultas augšdaļas paaugstināšanai ir tā saucamais ķīļa spilvens, paaugstinātāji vai regulējams rāmis; tomēr ir ļoti svarīgi paaugstināt visu matraci, nevis tikai pievienot vairāk spilvenu, jo tas var pacelt galvu pārāk augstu un radīt diskomfortu, kas savukārt var izraisīt kakla sasprindzinājumu.



  • Nepareiza matrača izvēle bieži var izraisīt muguras sāpes. Lai gan daudzi cilvēki domā, ka muguras sāpju gadījumā vislabākais ir ļoti ciets matracis, pētījumā par to, kā matrača cietība ietekmē hroniskas nespecifiskas muguras sāpes, tika konstatēts, ka tieši vidējas cietības matracis patiesībā visvairāk samazina sāpes un veselības traucējumus. Arī matracis ar anatomiskām zonām var būt lielisks risinājums, ja jums ir muguras diskomforts, jo tas nodrošina lielāku atbalstu tur, kur tas ir nepieciešams - pie mugurkaula, un tam ir noteiktas komforta zonas konkrētām ķermeņa zonām, kam naktī jābūt relaksētākā stāvoklī.



Neatkarīgi no tā, kāds ir jūsu bezmiega pamatcēlonis, jūs varat to mazināt vai pat pilnībā atbrīvoties no tā, praktizējot relaksācijas tehnikas, uzlabojot savu gulēšanas vidi, mainot savu ikdienas režīmu un ievērojot labu miega higiēnu. Pārliecinieties, ka jums ir viss nepieciešamais: piemērots matracis, grezna gultas veļa, ērti spilveni un gulēšanai labvēlīga vieta ar atbilstošu ventilāciju. Lai gulēšanas pamatne būtu īpaši pielāgota jūsu vajadzībām, varat arī konsultēties ar matraču ekspertiem. Ja jums ir grūtības aizmigt, padomājiet par vienkāršiem risinājumiem, kas jums ir viegli pieejami. Sāciet ar pašiem svarīgākajiem: jūsu gulēšanas vidi, ieradumiem un guļamvietu.

APMAKSĀTA REKLĀMA





Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas