"Man šī ziņa liekas satraucoša," soctīklos apspriež skolēnu eksāmenu rezultātus

tautaruna.lv 29.jūnijs 2023, 10:15
 
Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency
Latviešu valodas eksāmenā vismaz 10% ieguva 18002 skolēni, bet eksāmenu nenokārtoja 90 skolēni. Katrs piektais skolēns jeb 20,5% latviešu valodas eksāmenā ieguva 60-69%, 19,8% skolēnu ieguva 50-59%, bet 17,3% skolēnu - 70-79% vērtējumu.

Bet skolēniem vislabāk veicies ar angļu valodas eksāmenu - vidējais vērtējums starp pamatskolas beidzējiem bijis 67%. Angļu valodas eksāmenu virs 10% sliekšņa nokārtoja 17 817 skolēni, no tiem katrs piektais skolēns jeb 20,41% ieguva vērtējumu 80-89%. Augstākos rezultātus skolēni uzrādījuši runāšanas daļā.

Angļu valodas eksāmenu pietiekamā līmenī nav spējuši nokārtot 0,8% jeb 143 skolēni.

"Man šī ziņa liekas satraucoša, ka kopumā latviešu valodas eksāmenu zināšanas sliktākas par angļu. Tā ir vērtību sistēmas problēma, ja dzimto valodu vērtējam zemāk par svešvalodu," raksta Sarma.

Elza: No manas pieredzes- vainoju tomēr skolotāju un pārāk lielu audzēkņu skaitu klasē. Man laimējās- nomainot skolu, tiku pie izcilas latv. val skolotājas, kura iemācīja pat vienaldzīgākos skolēnus. Matemātiku izvilka privātskolotājs, kurš (pirmo reizi 12 gados) mācēja izskaidrot.

Federiks: Jā, bet vienlaikus jāatceras, ka tas nav tieši saistīts ar valodas dzīvotspēju. Mums laba tiesa jaunlatviešu līderu paši dabūja mācīties latviešu mēli. Otrs, pat svarīgākais, - nevar eksāmenus salīdzināt pēc rezultātiem. Tās ir totāli atšķirīgas pārbaudes pēc tipa un būtības.

Risikawi: Šīs ir nesalīdzināmas lietas - angļu valoda ir svešvaloda, tiek mācīts saprast valodu, turklāt skolu beidzot tā pat nav jāzina augstākajā svešvalodu prasmes līmenī, latviešu valoda ir dzimtā valoda, automātiski augstākais līmenis un padziļināti gramatika un CE ir arī literatūra

Maksis: Nu, manuprāt, šādi uz to skatīties nevar. Latviešu valodas eksāmens ir daudz grūtāks ar vairākām prasībām, padziļināts utt, bet svešvaloda tīri pamati. Man latviešu valodā, piemēram, bija uz 2x mazāk punktu nekā krievu valodā, bet krieviski es pat īsti rakstīt vairs neprotu

Elīna: Šogad pirmo reizi vienu un to pašu eksi kārtoja visas skolas- nebija atsevišķa mazākumtautību eksāmena Lv. Es teiktu, ka rezultāts ir pat labs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas