Absurds? Taksistiem latviešiem jāpierāda latviešu valodas zināšanas

tautaruna.lv 13.jūlijs 2023, 7:00
 
F64
Latvietim Guntaram vecumdienās ar pensiju grūti izdzīvot, tāpēc pēc garā kravas automašīnas šofera darba mūža vēlas piepelnīties, vizinot klientus taksometrā. Lai varētu stūrēt taksometru, valsts no viņa un citiem šoferiem latviešiem, kuriem dzimtā valoda ir latviešu, pieprasa pierādīt valsts valodas prasmes. Guntars un citi amata brāļi latvieši uzskata šo par absurdu birokrātiju, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Pirms dažiem gadiem valstī ieviesta kārtība, kas nosaka, ka, lai vadītu taksometru, jāapliecina prasme sarunāties latviešu valodā vismaz vidējā - B1 - līmenī. Prasība attiecas uz visiem, tai skaitā latviešiem, kuriem latviešu ir dzimtā valoda. Kā pierādījums valodas zināšanām der izglītības dokuments par pamata, vidējās vai augstākās izglītības iegūšanu programmā latviešu valodā.

Senioram Guntaram, kurš ir Latvijas pilsonis un visu mūžu runājis latviešu valodā, ir vien padomju laikā iegūts izglītības dokuments, kas nepierāda, ka skolojies latviešu valodā.

Prasība pierādīt sarunvalodas zināšanas ieviesta, jo saņemts daudz sūdzību par taksometra vadītāju sliktajām saziņas prasmēm latviešu valodā, informēja “Autotransporta direkcijā”. Direkcijā norādīja, ka apspriestā procedūra nebūšot jāatkārto.

Šoferi gan uzskata, ka latviešus nebūtu jāpakļauj šādai birokrātijai.

Guntars uzsvēra, ka ar “Autotransporta direkcijas” pārstāvjiem jau sarunājies - viņi guva pārliecību, ka sarunāties latviešu mēlē nesagādā nekādas problēmas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas