"Ātrie" Latvijā saukti uz "spēcīgu asiņošanu", bet izrādās sievietei beigušās higiēniskās paketes

tautaruna.lv 1.novembris 2018, 17:50
 
Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests publicējis lūgumu nesaukt mediķus situācijās, kad dzīvībai briesmas nedraud.

"Mēs gribam paspēt laikā pie visiem, kuru dzīvības ir jāglābj. Taču mums ir liels risks nepaspēt, ja neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi tiek izsaukti uz "pēkšņi elpošanas traucējumi, nevar paelpot’, bet adresē konstatējam, ka jaunam vīrietim ir stipras iesnas, ja citā izsaukumā izrādās, ka "galva plīst pušu" pēc nakts jautrās ballītes, bet vēl citā, ierodoties uz "spēcīgu asiņošanu", izrādās sievietei mēnešreižu laikā beigušās higiēniskās paketes vai kādā citā izsaukumā nākas skaidrot, kā pareizi ārstēties un lietot zāles, ja esi apaukstējies un ir temperatūra.

Tās ir reālas situācijas. Katrā no tām cilvēkiem ir vajadzīga noteikta veida palīdzība vai padoms. Taču ne ārkārtas dienesta. Jo īpaši, ja ir dienas vidus, strādā ģimenes ārsti, veselības centri, kursē sabiedriskais transports, var palūgt palīdzību kaimiņiem vai paziņām, ja vajag transportu vai no aptiekas zāles atvest.

Ir vērts aizdomāties, vai šādos brīžos, izsaucot neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, kāda cita cilvēka dzīvība netiks apdraudēta.

Bezsamaņa, dzīvībai bīstama asiņošana, smaga trauma (avārija, elektrotrauma, ugunsgrēks..), pēkšņas sāpes krūtīs, kas var liecināt par infarktu, vienas puses pēkšņs vājums (cilvēks nespēj atsmaidīt, pacelt roku, atbildēt), kas var liecināt par insultu un jebkura cita situācija, kad cilvēka dzīvības glābšanā ir izšķirošas minūtes - neapšaubāmi vienmēr nekavējoties jāzvana uz 113. Šīs ir situācijas, kurās cietušajam un pacientam nav citas alternatīvas un viņš var paļauties tikai uz mūsu dienesta brigādes mediķu ātru ierašanos un palīdzību. Un mēs patiešām gribam pēc iespējas ātrāk būt klāt tur, kur esam visvairāk nepieciešami!" raksta mediķi.

No 1.jūnija paaugstināta samaksa par nepamatotiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukumiem - 56 eiro.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:06

Jaunākās diskusijas