Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Valsts augu aizsardzības dienests sācis intensīvas stādaudzētavu pārbaudes

© f64.lv, Kaspars Krafts

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) sācis intensīvas stādaudzētavu pārbaudes, lai vizuāli novērtētu augu fitosanitāro stāvokli, kvalitāti un veselību, informē dienests.

VAAD skaidro, ka stādaudzētavā augus pārbauda gan uz bīstamo karantīnas organismu, gan arī uz reglamentēto nekarantīnas organismu klātesamību.

Patlaban VAAD kopumā veicis 82 pārbaudes dažādās stādaudzētavās, pārbaudot augļu kokus, ogulājus, dažādas dekoratīvo augu sugas un meža reproduktīvo materiālu un kopumā noņemot 213 paraugus laboratoriskai testēšanai.

Tostarp šogad VAAD inspektoru noņemtajos paraugos stādaudzētavā aveņu stādiem konstatēts reglamentētais nekarantīnas organisms aveņu virālās pundurainības vīruss, kā rezultātā stādaudzētavā jāveic fitosanitārie pasākumi - jāiznīcina inficētais augs, no kura ņemts paraugs un stādi ar vizuālajām pazīmēm, kā arī regulāri jāpārbauda pārējie augi un jāuzrauga vai slimība neturpina izplatīties.

VAAD Augu karantīnas departamenta direktore Gunita Šķupele uzsver, ka augu slimības ne vienmēr var noteikt ar aci, tāpēc nepieciešama laboratoriska testēšana. Piemēram, bakteriālo iedegu var konstatēt tikai laboratorijā.

Dienestā skaidro, ka, tā kā augu sortiments Latvijas stādaudzētavās ir ļoti dažāds, svarīgi veikt pārbaudes augu veģetācijas laikā, kad ir saplaukušas zaļas lapas un uz augiem redzami dažādu slimību simptomi, ko nevar sajaukt ar citiem līdzīgiem simptomiem, piemēram, mehāniskiem augu bojājumiem, sala postījumiem un rudens pazīmēm.

Vienlaikus VAAD norāda, ka tuvāk rudenim pirms izaudzēto augu realizācijas tirdzniecībā tiks veikta otra augu pārbaude - augu stāvokļa novērtēšana un noņemto paraugu laboratoriskās testēšanas rezultātu vērtēšana. Pārbaudes laikā tiks pieņemts lēmums par augu pasu lietošanas atļauju konkrētiem augiem un konkrētam skaitam.

"Stādaudzētavu pārbaudes ir ļoti svarīgas, jo stādu tirdzniecībā jābūt tikai pārbaudītam un veselam materiālam bez kaitīgo organismu pazīmēm, jo ar stādāmo materiālu kaitīgie organismi var izplatīties lielos attālumos jaunās teritorijās," atzīmē Šķupele.

Vienlaikus viņa uzsver, ka sevišķi bīstami ir augu karantīnas organismi, kurus nav iespējams ierobežot ar augu aizsardzības līdzekļiem. Tie ietekmē ne tikai augu veselību un izraisa to bojāeju, bet arī var radīt postošus zaudējumus ekonomikai un videi.

VAAD ir 1998.gadā izveidota valsts tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir nodrošināt kultūraugu un mežu resursu ilgtspējīgu izmantošanu, aizsardzību un aprites uzraudzību, lai saglabātu to bioloģisko daudzveidību, veicinātu sabiedrības drošību un pasargātu apkārtējo vidi no iespējamā augu aizsardzības un mēslošanas līdzekļu radītā piesārņojuma, radīt priekšnoteikumus, lai lauksaimniekiem būtu pieejams vesels un kvalitatīvs pavairojamais materiāls, kā arī palielinātu produktivitāti un lauksaimniecības konkurētspēju