Vieni, no lielākajiem Baltu svētkiem- Veļu nakts.

DŽA

Nakts no 31.oktobra uz 1.novembri. Veļu nakts. Nakts, kad atveras Aizsaules vārti un mirušie var apciemot mūs. Saviem mīļajiem aizgājušajiem tika klāti galdi. Bet, līdz ar tuvajiem, varēja ienākt arī ļaunums. Un, lai to aizbiedētu, cilvēki tērpās maskās, gāja ārā, sistdami visu to, kas izraisa skaļu skaņu- bungas, katlu vākus- jo skaļāk, jo labāk. Šai tradīcijai ir vairāki tūkstoši gadu. To aizsāka senie baltu priesteri krīvi, ķeltu tautām druidi.

Pirms pārsimts gadiem, ķeltu pēcteči- skoti un īri, svētkus atnesa uz Ameriku. Svētki labi iegājās, tika nosaukti par Helovinu, pirmatnējā jēga gan pazuda, cilvēki vairs nezināja, ko svin. Bet svētki izplatījās visā pasaulē. 

Kamdēļ es to stāstu? Vismaz 90% latviešu, domā, ka tie ir amerikāņu svētki. Ir daudzi, kuri deklarē savu nepatiku- kādēļ mums jāsvin sveši svētki. Ir tādi, kas tos sauc par Sātana pielūgšanu. Cilvēki, attopaties, Veļu nakts ir mūsu svētki, tie ir pagānu svētki, kuriem nav ne mazākā sakara ar Sātanu un kristietību, kā tādu! Kristietības vēl nebija! Mēs, tieši mēs, latvieši, esam tiešie Veļu nakts mantinieki!  Varbūt leiši vēl tos svētkus varētu zināt, bet Lietuva tika kristīta stipri agrāk. Ķeltu pēcteči- īri un skoti, vairs nezina šo svētku nozīmi. Lūk, iekaļat, sīkie, savos pauros- amerikāņi paņēma mūsu svētkus, nosaucot tos par Heloveen. Visu svēto nakti. Rīt svinam Veļu nakti!

30.oktobris 2022, 17:01
Eriks Apse

Jaunpagānu murgi. 

31.oktobris 2022, 8:13
DŽA

Eriks, tā ir vēsture, mūsu kultūras un tradīciju mantojums. Jā, tie bija pagānu svētki, bet pagānu ticība ir tūkstošiem gadu senāka par kristietību. Piemēram, es svinu arī Ziemassvētkus un Lieldienas, bet to svētku pamatojums ir daudz iracionālāks par Veļu nakti. Veļu nakts ir mūsu tradīcijas, raža jau novākta, viss sagatavots ziemai, cilvēki saka paldies saviem aizgājušajiem senčiem par to, ko viņi ir devuši mums, pēcnācējiem! Un klāja galdus ar mielastu. Nav svarīgi tas, vai viņi ticēja tam, ka veļi tiešām atnāks. Bet tie svētki bija būtiski baltu tautu vienotībai, mūsu etnosam, nacionālās identitātes apziņai un katra indivīda dvēselei!  Ziemassvētki? Kaut kāds gars ielavījās pie Marijas, veica ar viņu pretdabisku dzimumaktu, kura rezultātā piedzima Jēzus? Tas ir absurds! Nonsenss! 

31.oktobris 2022, 20:02 (1.novembris 2022, 11:13 - labots)
Jelena Sergejeva

Dža... Tu mani pārsteidzi, reizēm tiešām vari būt sakarīgs. Pat nebiju gaidījusi tādas atklāsmes. Super! 

1.novembris 2022, 18:19
DŽA

Jelena, tak nomet to kara cirvi, neesmu tavs ienaidnieks.

1.novembris 2022, 22:02
Jelena Sergejeva

Dža,ja Tu neapsaukātos, tad man vispār nebūtu nekāda naida, bet tā vismaz viens, kurš klausās normālu mūziku.

4.novembris 2022, 19:22
DŽA

Un, Jelena, ar ko tad tevi pārsteidzu? Pastāstot to, kas bija Veļu nakts? Pie vella, tas ir skolās jāmāca! Lai sīkie saprastu, ko svin, saprastu to, ka Haloween nav amerikāņu svētki, bet mūsu! Protams, arī ķeltu pēcteču- skotu un īru. 

6.novembris 2022, 15:37
Eriks Apse

Dža, nav nekādas baltu kultūras.  Tās ir  pasakas. Bija neizglītoti zemnieki, kas dzīvoja kā māņticīgi dzimtcilvēki un punkts. 

8.novembris 2022, 7:22
Elita Kaupuža

Precizējot gan jāsaka, ka Veļu laiks bija 23.09 - 10.11, proti no Miķeļiem līdz Mārtiņiem. Šis bija klusais laiks, kad, jā, latvieši saviem mīļajiem aizgājējiem klāja galdus un atstāja mielastu uz nakti. To drīkstēja darīt jebkurā dienā. Šajā laikā sapņos visvairāk mirušie nāk, lai par tiem atcerētos, lai pabarotu vai pasūtītu aizlūgumu baznīcā, ja viņš bija ticīgais... Un tieši Mārtiņi bija robeža, kad sākās skaļais Budēļu un Saulgriežu gaidīšanas laiks. Tāpēc jau tiem kristīgajiem baznīcas pārstāvjiem nepatika, ka pašā klusākajā Adventes un gavēņa laikā tie pagānu latvieši taisa lielu troksni un dzen no visiem pakšiem nelabos ārā. Raksta autors mazliet kļūdās par veļu nakti jebšu helovīniem. 31.10 bija patiešām visu svēto nakts, tie ir kristīgo svētki, un to sāka svinēt Īrijā, ja nemaldos, bet varbūt arī ne...(labāk pārzinu latviešu folkloru, kā kristietības vēsturi, nu atvainojiet). Iespējams, kaut kāds sakars ar druīdiem arī bija. Bet, studējot folkloru, neesmu saskārusies ar tādu Veļu nakti...

Helovīnus amerikāņi novienkāršoja, tāpat kā Ziemassvētkus un Lieldienas. Mēs TV iespaidā svētkus pa "savam" vairs neprotam svinēt.

Un baltu kultūra bija. Pie tās piederāja vairākas baltu valodās runājošās ciltis (žemaiši, augstaiši, zemgaļi, latgaļi, sēļi, prūši, kurši), kas tagad veido latviešu, lietuviešu un asimilēto prūšu tautas.

8.novembris 2022, 15:44
DŽA

Elita, tās ir blēņas.  Es tev mēģināju visu apskaidrot, pie tam, balstoties uz vēsturiskiem faktiem. Lūk,  diezgan ilgi sanāca rakstīt, gari sanāca. Bet, veltīgi notērēju savu laiku. Pēc desmit minūtēm, mans raksts neievietojās- portāls prasīja jaunu reģistrēšanos, viss, teksts pazuda un otrreiz nerakstīšu.  Viss, ko es rakstīju- argumentēti paskaidroju to, ka ne Ziemassvētki, ne Visu svēto diena, nebija kristiešu svētki un, ar kristietību, tiem nav ne mazākā sakara.

8.novembris 2022, 18:38
DŽA

Apse, "nav nekādas baltu kultūras"? Idiota gabal, baltu tautas zināja astronomiju. Pirms tūkstošiem gadu, baltu tautas jau zināja to, ka Zeme griežas ap Sauli! Starp citu, Džordano Bruno, to pateica vien pirms 400 (!!!) gadiem, par ko tika sadedzināts uz sārta. Vēl- baltu valoda ir no pirmvalodām, viena no vecākajām valodām Pasaulē.  Tādēļ arī baltu valoda tiek pētīta- lai uzzinātu, vismaz mēģinātu uzzināt to, kā radās pārējās valodas- ģermāņu, romāņu, slāvu.  Apse, "bija neizglītoti zemnieki un punkts"? Zini, kas, kā argumentu,  teikuma beigās, pasniedz "un punkts"? Jā, tādi, kā tu, cilvēki, ar ārkārtīgi vāju izglītību un, stipri ierobežotu intelektu. Jā, dārzeņi  :)

8.novembris 2022, 18:57 (8.novembris 2022, 19:14 - labots)

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:44

Jaunākās diskusijas