Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 805. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:26]

© Depositphotos

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 8. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:26 Aizsardzības spēku vienības bloķēja Krievijas okupācijas armijas uzbrukuma grupas, kas ielauzās Doņeckas apgabala Krasnohorivkas pilsētā.

21:41 NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs admirālis Robs Bauers uzskata, ka, neskatoties uz Krievijas spēku virzīšanos uz priekšu kaujas laukā, Ukraina joprojām var uzvarēt karā, atzīstot, ka atbalsta pauze ir ietekmējusi notikumus frontē.

21:09 Par godu piemiņas dienai un uzvarai pār nacismu Otrajā pasaules karā prezidents Volodomirs Zelenskis pasniedza Zelta Zvaigznes ordeni Ukrainas kritušo varoņu tuviniekiem un apbalvoja karavīrus ar Militāro nopelnu krustu.

20:43 8.maijā frontē Ukrainā fiksēta 121 militāra sadursme, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

20:00 "Ukrenergo" aicināja ekonomiski patērēt elektroenerģiju no pulksten 18:00 līdz 23:00. Tiek uzsvērts, ka ierobežojumu apjoms tiks vienmērīgi sadalīts pa visiem reģioniem. Ierobežojumu iemesls ir elektroenerģijas trūkums, ko izraisījis masveida Krievijas raķešu un bezpilota lidaparātu uzbrukums energoobjektiem.

Turklāt, ja patēriņš turpinās pieaugt arī vakarā, Ukrenergo būs spiests ķerties pie ekstrēma energosistēmas līdzsvarošanas pasākuma - visā Ukrainā piemērot mājsaimniecības patērētājiem avārijas atslēgumus, uzsvēra valsts uzņēmums.

18:52 Šodien Krievija atkal apšaudīja Harkovu, tur ir ievainoti bērni.

Kā telegrammā ziņoja Harkovas apgabala militārās administrācijas vadītājs Oļegs Sinegubovs, saskaņā ar provizorisko informāciju trāpījums fiksēts atklātā vietā kādas izglītības iestādes teritorijā.

18:00. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstnieki trešdien vienojās izmantot ieņēmumus no Krievijas iesaldētajiem aktīviem, lai iegādātos militāro palīdzību Ukrainai, paziņoja Beļģijas valdība. "Nevar būt spēcīgāka simbola un labāka pielietojuma šai naudai, kā padarīt Ukrainu un visu Eiropu par drošāku dzīvesvietu," pavēstīja Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena.

17:10. Augstākā Rada otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz atsevišķu kategoriju ieslodzīto brīvprātīgu mobilizāciju, raksta pravda.com.ua.

16:04. 8. maijā Krievijas karaspēka lādiņš trāpija sporta laukumā Harkivā, smagi ievainojot piecus cilvēkus. Viņu vidū ir 12, 13 un 15 gadus veci pusaudži, vēsta pravda.com.ua.

15:08. Narvā pie Hermaņa pils karoga torņa jau otro gadu pēc kārtas tiks izkārts pret pāri upei esošo Krievijas pilsētu Ivangorodu pavērsts liels plakāts, uz kura redzams asinīm notašķīts diktators Vladimirs Putins un uzraksts angļu valodā "Putin War Criminal" ("Putins - kara noziedznieks").

14:16. Polijas robežsargi aizturējuši krievu dezertieri, kurš nelegāli šķērsojis Polijas robežu ar Baltkrieviju, trešdien paziņoja Polijas robežsardze. Krievijas vēstniecība Varšavā apgalvo, ka nav informēta par šo gadījumu, un apšauba paziņojuma patiesumu."Mēs esam aizturējuši krievu dezertieri. Pie viņa bija militārie dokumenti," aģentūrai AFP sacīja robežsardzes preses pārstāve. Viņa atklāja, ka aizturētais ir 41 gadu vecs vīrietis, kurš karojis Ukrainā. Polijas mediji ziņo, ka vīrietis bija ģērbies civilajā apģērbā un nebija bruņots.

13:38. Rada līdz 2024. gada 11. augustam pagarina karastāvokli un mobilizāciju, ziņo pravda.com.ua.

12:45. Itālijas prezidents Serdžo Matarella 7.maijā ANO Ģenerālajā asamblejā sacīja, ka miers Ukrainā ir iespējams tikai tad, ja tiek atjaunota valsts suverenitāte un teritoriālā integritāte, nevis tad, ja Krievija saņem atlīdzību par agresiju, ziņo pravda.com.ua. "Lai miers būtu godīgs un ilgstošs, tam ir jābalstās uz cēliem un neatņemamiem starptautisko tiesību principiem un Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūtiem," viņš piebilda.

Itālijas prezidents uzsvēra, ka Krievijas iebrukums Ukrainā nav tikai reģionāls konflikts. Viņš uzsvēra, ka karš Ukrainā ir izraisījis pārtikas un enerģijas deficītu, īpaši atsevišķās Āfrikas daļās.

11:27. Ukrainas privātās enerģētikas kompānijas DTEK enerģētiķi atjaunojuši elektrību 1023 ģimenēm Kijivas apgabala Višhorodas rajonā pēc Krievijas rīta uzbrukuma, ziņo pravda.com.ua.

10:35. Naktī uz trešdienu krievi uz Ukrainu raidījuši 55 dažāda tipa raķetes un 21 uzbrukuma lidrobotu, un ukraiņu zenītartilēristi 59 no šiem gaisa mērķiem ir iznīcinājuši, pavēstījis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

10:08. Eiropas Savienības 14.sankciju pakete, kas būs vērsta pret Krieviju, aizliegs Krievijas finansējumu "Eiropas politiskajām partijām un Eiropas politiskajiem fondiem", "nevalstiskajām organizācijām" un "mediju pakalpojumu sniedzējiem", liecina sankciju projekts, kas nonācis interneta laikraksta "EUobserver" rīcībā.

Aizlieguma mērķis ir "aizsargāt savienības politisko procesu integritāti, pasargāt savienības pilsoņus no manipulācijām un aizsargāt savienības iekšējās lietas no ļaunprātīgas iejaukšanās," teikts sankciju projektā.

09:46. Komentējot Krievijas uzbrukumus naktī uz 8. maiju, prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka šādus noziegumus Otrā pasaules kara piemiņas un uzvaras pār nacismu dienā pastrādās tikai nacists. Viņš norādīja, ka Krievija pret Ukrainu raidījusi vairāk nekā 50 raķetes un palaidusi vairāk nekā 20 bezpilota lidaparātus "Shahed", raksta pravda.com.ua.

08:17. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 477 430 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 970 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 7418 tankus, 14 246 bruņutransportierus, 12 317 lielgabalus un mīnmetējus, 1057 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 792 zenītartilērijas iekārtas, 349 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9728 bezpilota lidaparātus, 2151 spārnoto raķeti, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 549 automobiļus un autocisternas, kā arī 2019 specializētās tehnikas vienības.

07:09. Krievija otrdien paziņoja, ka ir pasludinājusi ASV finansēto nevalstisko organizāciju (NVO) "Freedom House" par "nevēlamu organizāciju", praktiski aizliedzot sadarboties vai uzturēt sakarus ar to.

Krievijas Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka "Freedom House" bija aicinājusi sniegt "visaptverošu palīdzību Ukrainai, lai sakautu Krieviju" un bija "diskreditējusi" Krievijas armiju.

00:10. Vācijas varas iestādes 8. un 9. maijā Berlīnē aizliegušas Krievijas karogus, militārās formas tērpus, plakātus ar burtiem V vai Z un citus simbolus un zīmes, kas var slavināt Krievijas karu pret Ukrainu, raksta pravda.com.ua.