Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

LRT: Apejot sankcijas, Lietuvas uzņēmumi uz Krieviju eksportējuši preces vismaz 130 miljonu eiro vērtībā

© pexels.com

Apejot starptautiskās sankcijas, Lietuvas kompānijas ir eksportējušas uz Krieviju divējādas pielietojamības preces vismaz 130 miljonu eiro vērtībā, otrdien vēsta Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT.

Slēpjoties aiz eksporta uz Kazahstānu, Kirgizstānu, Uzbekistānu, Armēniju un citām valstīm, kurām ir tuvas attiecības ar Krieviju, Lietuvas uzņēmumi no 2022.gada marta līdz 2023.gada augustam, kad Lietuva aizliedza konkrētu preču tranzītu uz trešajām valstīm, sūtīja Rietumos ražotas preces, kuras var izmantot arī militārām vajadzībām, teikts ziņojumā.

Kā liecina LRT pētnieciskās žurnālistikas komandas apkopotā informācija, mikroshēmas, gultņi, antenas, kondensatori, radionavigācijas ierīces, pusvadītāji un citas divējādas pielietojamības preces it kā bija paredzēts eksportēt uz trešajām valstīm, bet tās nonāca Krievijā.

Tiek ziņots, ka 70 kompānijas eksportēja sankcijām pakļautās preces vairākas reizes. Viens no tiem - Klaipēdā reģistrētais transporta uzņēmums "Zetemžēja" - iespējams, sūtīja uz Krieviju ASV ražotas mikroshēmas.

Žurnālistu izmeklēšanā atklājās, ka loģistikas uzņēmums "Delamode Baltics", kas agrāk ir sniedzis pakalpojumus Lietuvas bruņotajiem spēkiem, Valsts robežsardzes dienestam un Ignalinas atomelektrostacijai, iespējams, ir bijis starpnieks vismaz desmit divējādas pielietojamības preču sūtījumos uz Krieviju.

"Delamode Baltics", iespējams, ir pārvadājis gultņus, elektroniku, procesorus un citas iekārtas caur Gruziju. Kompānija gan noliedz sankciju apiešanu.

LRT noskaidroja, ka starp iespējamajiem tā dēvēto "kaujaslauka preču" eksportētājiem ir uzņēmumi, kas jau piecus gadus darbojas bez direktora, neiesniedz finanšu pārskatus un ir likvidācijas procesā.