Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 791. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:39]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 24. aprīlī. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:39. Savienotās Valstis šomēnes slepeni piegādājušas Ukrainai tālās darbības rādiusa raķetes ATACMS, trešdien apstiprināja ASV Valsts departaments.

21:20. Eiropas Komisija (EK), domājams, ierosinās sankcijas pret kuģiem, kas piegādā Ziemeļkorejas militāro aprīkojumu Krievijai, kā arī pret tankkuģiem, kas pārkāpj G7 valstu noteiktos Krievijas naftas cenu griestus, atsaucoties uz avotiem Briselē, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

20:44. Vācijas kanclers Olafs Šolcs trešdien sacījis, ka Eiropai jāturpina palielināt palīdzība Ukrainai arī pēc ASV militārās palīdzības paketes apstiprināšanas, taču viņš arī skaidri norādīja, ka joprojām iebilst pret tālas darbības rādiusa raķešu "Taurus" piegādi Kijivai.

19:07. Okupētajā Simferopolē 24.aprīlī degušas trīs dzelzceļa cisternas. Krievijas Iekšlietu ministrija ziņo par vienu bojāgājušo un trīs ievainotajiem. Ugunsgrēka dzēšanā iesaistīti 109 cilvēki un 29 tehnikas vienības. Vietējie glābēji kā iespējamo ugunsgrēka cēloni min "tehnoloģiskā procesa pārkāpumu".

18:00 Krievijas militārās tiesas izskata rekordlielu dezertēšanas lietu skaitu. Tāpat rekordliels ir krievu patvēruma lūgumu skaits ārvalstīs, atsaucoties uz Lielbritānijas izlūkdienestu ziņo portāls pravda.com.ua. Kopumā kopš "daļējas" mobilizācijas 2022. gada septembrī šādu lietu skaits tiesā ir 7400, lielākā daļa Maskavas apgabalā - 496. Daudzi karavīri, kuri tika atrasti un stājušies tiesas priekšā, saņēma nosacītu sodu un atgriezās savās vienībās un frontē.

16:37 Krievijas armija pārsteiguma izrāvienā ieņēma 8 km lielu teritoriju Očeretino, izmantojot kļūdu Ukrainas spēku rotācijā.

Kā raksta The Daily Telegraph, Maskava pēc kaujās rūdītās 47.brigādes aizbraukšanas spēja ieņemt Očeretino ciemu Doņeckas apgabalā. Tā tika izveidota Ukrainas vasaras pretuzbrukumam pagājušajā gadā un aprīkota ar Rietumu ieročiem. Brigāde bez pārtraukuma cīnījās gandrīz gadu.

16:16 Krievijā aizturēts Aizsardzības ministra Šoigu vietnieks Timurs Ivanovs. Viņa aizturēšana un arests ir sāpīgs trieciens Kremļa spīkerim Dmitrijam Peskovam, jo ​​abi bijuši labi draugi, raksta portāls dialog.ua.

Oficiālais aizturēšanas iemesls - liela apmēra kukuļa saņemšana.

Krievijas specdienestiem pietuvināti “Telegram” kanāli internetā sākuši izplatīt fotogrāfijas, kur Peskovs un arestētais Ivanovs redzami kopā, baudot alkoholiskus dzērienus un atpūšoties luksusa kūrortos.

15:27 Pat pēc tam, kad ASV Senāts pieņēma 60,8 miljardu dolāru militārās palīdzības paketi Ukrainai, joprojām nav skaidrs, cik ilgs laiks būs nepieciešams, lai Ukrainas bruņotajiem spēkiem nogādātu nepieciešamos ieročus frontes līnijā, un vai tie tos izglābs no Krievijas ofensīvas, raksta Politico.

"Aktuāls jautājums ir par to, cik ātri tiks piegādāti materiāli, ieroči un munīcija, īpaši artilērijas šāviņi un pretgaisa aizsardzības sistēmas, vai tas viss notiks īsā laikā, pirms gaidāmās Krievijas ofensīvas jūnijā vai jūlijā, no kā baidās Ukrainas komandieri.”

Tiek norādīts, ka tas viss ir daļēji atkarīgs no tā, cik daudz līdzekļu Eiropa ir iepriekš ieguldījusi, gaidot, ka paketi apstiprinās ASV Kongress.

14:31 Krievijā par pretkara nostāju ierosinātas krimināllietas pret 902 cilvēkiem, liecina projekta "OVD-Info" aplēses.

No viņiem 261 atņemta brīvība - viņi atrodas izmeklēšanas izolatoros, cietumos vai piespiedu ārstēšanā.

Pret 285 cilvēkiem uzsākta kriminālvajāšana pēc panta par "viltus ziņām", pret 172 - pēc panta par Krievijas armijas un varas "diskreditāciju".

Šie panti Krievijas kriminālkodeksā parādījās pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022.gadā.

Pēc panta par "terorisma attaisnošanu" apsūdzēti 175 cilvēki.

Lietas par pretkara nostāju nav tikai četros Krievijas reģionos - Čečenijā, Karačajā-Čerkesijā, Ņencu autonomajā apvidū un Brjanskas apgabalā.

Visvairāk šādu lietu ir Maskavā (159), Sanktpēterburgā (77) un Sverdlovskas apgabalā (29).

Vismaz 67 apsūdzētie spīdzināti.

No kopējā cilvēku skaita, pret kuriem uzsākta kriminālvajāšana, tikai 260 atrodas ārpus Krievijas. Drošības līdzekļu noteikšana vai spriedumu pieņemšana viņu lietās notikusi aizmuguriski.

Apsūdzēto vidū ir 122 aktīvisti, 46 žurnālisti, 43 politiķi un 37 mākslas pārstāvji. Apsūdzēti arī karavīri, blogeri un pasniedzēji.

13:59 Krievu okupanti veica raķešu uzbrukumu Odesai, kas Kremlim, iespējams, izmaksāja 10 miljonus dolāru. Uzbrukums notika vietā, kur tika glabāta vecā tehnika.

Saskaņā ar Dienvidukrainas Aizsardzības spēku sniegto informāciju Krievijas Federācija Odesā ietriecās invalīdu transportlīdzekļu uzglabāšanas vietā. “Ienaidnieks mēģina trāpīt pa militāro infrastruktūru un nežēloja gandrīz 10 miljonus dolāru," sacīja militārpersonas.

Tāpat kļuva zināms, ka trieciena dēļ radušies traucējumi vilcienu satiksmē. "Odesas rīta apšaudes dēļ tālsatiksmes un piepilsētas vilcieni ceļā kavējas," ziņo Odesas dzelzceļš.

12:46. Ukrainas droni trešdien devuši triecienus divām naftas produktu bāzēm Krievijas Smoļenskas apgabalā, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" pavēstīja informēts avots.

Uzņēmuma "Rosņeftj" bāzes, kurās glabājās 26 000 kubikmetru naftas produktu, atrodas Jarcevas pilsētā un Razdorovas ciemā. Pēc avota teiktā, uzbrukumu veica Ukrainas Drošības dienesta (SBU) droni. Naftas produktu bāzēs notikuši spēcīgi sprādzieni un izcēlušies ugunsgrēki, evakuēts personāls.

11:05. Francijas uzņēmums PGA pēc Krievijas karaspēka iebrukuma Ukrainā par spīti starptautiskajām sankcijām turpina apkalpot Krievijas diktatora Vladimira Putina, aizsardzības ministra Sergeja Šoigu un citu augstu amatpersonu lidmašīnas, ziņo Francijas laikraksts "Le Parisien", kas atsaucas uz uzņēmuma bijušo augsta ranga menedžeri.

10:57. 24. aprīļa rītā Krievijas raķešu uzbrukumā Odesai bojātas elektrolīnijas. Dažas pilsētas mājsaimniecības palikušas bez elektrības, ziņo pravda.com.ua.

10:00. Pieaudzis Krievijas uzbrukumā Harkivas pilsētas Ševčenkivskas rajonam naktī uz 24. aprīli ievainoto skaits. Cietušo kopumā seši cilvēki, ziņo pravda.com.ua. Ievainoti trīs vīrieši vecumā no 33 līdz 53 gadiem un trīs sievietes vecumā no 24 līdz 54 gadiem.

08:28. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 461 940 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 880 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7242 tankus, 13 928 bruņutransportierus, 11 808 lielgabalus un mīnmetējus, 1048 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 771 zenītartilērijas iekārtu, 348 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9439 bezpilota lidaparātus, 2117 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 15 892 automobiļus un autocisternas, kā arī 1944 specializētās tehnikas vienības.

07:09. ASV Kongresa augšpalāta Senāts otrdienas vakarā atbalstīja likumprojektu paketi, kura ietver likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai 61 miljarda ASV dolāru apmērā.

Šo paketi sestdien pēc mēnešiem ilgas vilcināšanās pieņēma republikāņu kontrolētais Kongresa augšnams Pārstāvju palāta, kur to atbalstīja 310 Pārstāvju palātas deputāti, bet 112 bija pret. Demokrātu kontrolētajā Senātā tā otrdien tika pieņemta ar 79 balsīm par un 18 pret.

Pēc pieņemšanas abās Kongresa palātās pakete tiks nosūtīta ASV prezidentam Džo Baidenam, kurš solījis nekavējoties to parakstīt, lai tā iegūtu likuma spēku.

00:10. Krievi mēģina ieņemt Ivanivskes un Bogdanovkas apkārtni, lai izlauztos uz Časovjaru, raksta pravda.com.ua.