Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Grib piespiedu kārtā pārdalīt pabalstu bērnudārzniekiem

© Andrejs Strokins, f64

Rīgas domē tiek izskatīts priekšlikums, ka trūcīgajās ģimenēs, kurās bērni apmeklē dārziņu, daļa no 50 latu pabalsta automātiski jāpārskaita par ēdināšanu bērnudārzā. Vecāki uz rokas saņemtu atlikušos apmēram 20 latus.

Tas nozīmē, ka pašvaldība līdzekļus pārdalītu no vienas savas kabatas citā, apgrozot tos virtuāli. Rīgas domes projektu koordinatore Dzintra Āboliņa uzsver, ka šī ir tikai ideja, jo jāmeklē risinājums, lai nodrošinātu gan bērnam ēdināšanu, gan tiktu galā ar nemaksātājiem. "Viņi izvēlas arvien jaunas formas, kā izvairīties," par bērnudārzu parādniekiem saka Dz. Āboliņa. Atgādinām, ka Rīgas dome šogad nolēmusi piešķirt 50 latu pabalstu trūcīgām ģimenēm, kurās ir bērni no 1,5 līdz 6 gadu vecumam. Nauda pienākas katram bērnam ik mēnesi. Ēdināšanas izmaksas bērnudārzā ir aptuveni 30 latu mēnesī (1,40 latu dienā). Pēdējos mēnešos bērnudārzos dramatiski palielinās nemaksātāju skaits. Kaut arī parādnieku bērniem, kā atzīst dārziņos, kādu zupas šķīvi ielej un badā nemērdē, tomēr ilgstoši ar šādu labdarību nodarboties arī nevar. Biedrība Vecāki par izglītību jau izteikusi neapmierinātību, ka maksātāji uztur nemaksātājus, turklāt tādējādi bērni nesaņem sabalansētu uzturu. "Nedrīkst neņemt vērā ļoti būtisku faktoru un prasību par pārtikas daudzumu, daudzveidību, uzturvielu sabalansētību un kaloriju daudzumu, kāds ir nepieciešams bērna pilnvērtīgai attīstībai," teikts biedrības vēstulē, kas adresēta domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītājai Eiženijai Aldermanei.

Pārskaitot daļu naudas no pabalsta, automātiski tiks nodrošināts, ka trūcīgās ģimenes par bērnu ēdināšanu dārziņos būs norēķinājušās. Tādējādi pret pārējiem parādniekiem varēšot vērsties ar visu nepieciešamo bardzību. Šīs idejas autori atgādina, ka līdzīga situācija savulaik izveidojusies ar brīvpusdienām skolās. Ēdināšanai paredzētos līdzekļus pārskaitīja nevis mācību iestādei, bet sadalīja vecākiem uz rokas, jo daudzi no viņiem aizbildinājās, ka lētāk ir bērnam līdzi iedot mājās gatavotu ēdienu. Daudzos gadījumos skolēns tā arī palika neēdis, jo vecāki naudu notrallināja, nevis izlietoja bērna vajadzībām, samaksājot par skolas pusdienām.